Current Affairs Quiz 4 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 March 2019

Question 1: Musician Thanga Darlong of _________ was awarded ‘Atal Bihari Vajpayee Life-Time Achievement Award’.
A. Tripura
B. Manipur
C. Assam
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: A

Musician Thanga Darlong of Tripura was awarded ‘Atal Bihari Vajpayee Life-Time Achievement Award’.

Question 2: ‘Rice Knowledge Bank – _________ is an agriculture web portal dedicated to enhancing knowledge on rice production techniques, best production practices and state agriculture facts.
A. Manipur
B. Arunachal Pradesh
C. Meghalaya
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

‘Rice Knowledge Bank – Assam’ is an agriculture web portal dedicated to enhancing knowledge on rice production techniques, best production practices and state agriculture facts.

Question 3: PM Modi has inaugurated Indo-Russia Rifles Ltd. plant at Ordnance Factory Board Korwa in ___________.
A. Amethi
B. Rai Bareli
C. Gorakhpur
D. Sarhanpur

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi has inaugurated Indo-Russia Rifles Ltd. plant at Ordnance Factory Board Korwa in Amethi.

Question 4: Nick Kyrgios of Australia has defeated Alexander Zverev of _________ in the final to win the Mexico Open title.
A. Germany
B. France
C. Italy
D. England

Answer and Explanation

Answer: A

Nick Kyrgios of Australia has defeated Alexander Zverev of Germany in the final to win the Mexico Open title.

Question 5: FC Barcelona will face __________ in the final of Supercopa de Catalunya.
A. Rayo Vallecano
B. RCD Espanyol
C. Real Betis
D. Girona FC

Answer and Explanation

Answer: D

The Supercopa de Catalunya is a football super cup competition organised by the Catalan Football Federation since 2014 for football clubs in the Catalonia autonomous community of Spain. || The match features the two best ranked Catalan clubs from La Liga.

Question 6: What is the capital of Senegal?
A. Gorée
B. Retba
C. Dakar
D. Abidjan

Answer and Explanation

Answer: C

Senegal Capital: Dakar || Currency: Franc

Question 7: Zhores Alferov was a ____________ physicist and academic who contributed significantly to the creation of modern hetero-structure physics and electronics.
A. American
B. Russian
C. Spanish
D. British

Answer and Explanation

Answer: B

Zhores Alferov was a Soviet and Russian physicist and academic who contributed significantly to the creation of modern hetero-structure physics and electronics.

Question 8: National Safety Day is observed on _________ as foundation day of National Safety Council Government Ministry.
A. 6th March
B. 5th March
C. 3rd March
D. 4th March

Answer and Explanation

Answer: D

National Safety Day is observed on 4th March as foundation day of National Safety Council Government Ministry.

Question 9: Who is the MD of IFFCO Tokio General Insurance Company, India ?
A. Warendra Sinha
B. Rishabh Sinha
C. Akshay Sankla
D. Shwetta Dawar

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Gurugram || CEO: Warendra Sinha || Founded: 2000

Question 10: Where is the headquarter of International Rice Research Institute?
A. Malaysia
B. Philippines
C. Myanmar
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: B

The International Rice Research Institute is an international agricultural research and training organization with headquarters in Los Baños, Laguna in the Philippines and offices in seventeen countries.

Daily Current Affairs: 4 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4

Daily Current Affairs 4 March 2019 Current Affairs Quiz 4 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest