Current Affairs Quiz 4 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4 March 2020

Question 1:Indian Government has declared the National Chambal Sanctuary in ___________ as an eco-sensitive zone (ESZ).
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Uttar Pradesh
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government has declared the National Chambal Sanctuary in Madhya Pradesh as an eco-sensitive zone (ESZ).

Question 2:_____________ assembly has implemented e-Vidhan Project thus becoming the paperless in the process.
A. Andhra Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Arunachal Pradesh assembly has implemented e-Vidhan Project thus becoming the paperless in the process.

Question 3:Pune will host 108th Indian Science Congress in 2021.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: C

Pune will host 108th Indian Science Congress in 2021. Theme: ‘Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment’.

Question 4:National safety day is celebrated on ____________ because on this day National Safety Council (NSC) of India was established.
A. 3rd March
B. 4th March
C. 5th March
D. 6th March

Answer and Explanation

Answer: B

National safety day is celebrated on 4th march because on this day National Safety Council (NSC) of India was established.

Question 5:All India Police Athletic Championship has commenced in the Panchkula District of __________.
A. Haryana
B. Punjab
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

All India Police Athletic Championship has commenced in the Panchkula District of Haryana.

Question 6:IIT Mandi has signed a deal with ____________ for setting up Farmer Producer Organization (FPOs).
A. SEBI
B. PFRDA
C. IRDAI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: D

IIT Mandi has signed a deal with NABARD for setting up Farmer Producer Organization (FPOs).

Question 7:RBL Bank has inked partnership with ____________ to launch co-branded credit cards, powered by Mastercard.
A. FoodPanda
B. Swiggy
C. Zomato
D. Uber Eats

Answer and Explanation

Answer: C

RBL Bank has inked partnership with Zomato to launch co-branded credit cards, powered by Mastercard.

Question 8:____________ has become the first country in the world to make public transport free.
A. Luxembourg
B. Vianden
C. Echternach
D. Mullerthal

Answer and Explanation

Answer: A

Luxembourg has become the first country in the world to make public transport free.

Question 9:____________ has started the issuance of Permanent Premium Residency Permit to Foreigners, informally known as _________ Green Card.
A. Saudi Arabia
B. UAE
C. Qatar
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: A

Saudi Arabia has started the issuance of Permanent Premium Residency Permit to Foreigners, informally known as Saudi Green Card.

Question 10:India has signed 40 million USD defence deal with _____________ to supply 4 indigenously built radars, which was developed by DRDO.
A. Yerevan
B. Armenia
C. Azerbaijan
D. Albania

Answer and Explanation

Answer: B

India has signed 40 million USD defence deal with Armenia to supply 4 indigenously built radars, which was developed by DRDO.

Daily Current Affairs: 4 March

Daily Current Affairs 4 March 2020 Current Affairs Quiz 4 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest