Current Affairs Quiz March 5 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 5 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 5 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 5 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 March 2018

Question 1:Relations between which two countries are mentioned in “Namaste Shalom”?
A. India-Indonesia
B. India-Israel
C. India-Sri Lanka
D. India-Nepal

Answer and Explanation

Answer: B

India-Israel relations are mentioned in the “Namaste Shalom”. Dr. Jitendra Singh, the Union Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region, launched the social media of “Namaste Shalom”, a magazine on India-Israel relations.

Question 2:Which country has promised action against offenders in PNB scam?
A. Fiji
B. Mauritius
C. USA
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: B

Mauritius has promised ‘necessary regulatory action’ against entities found to be linked with the alleged $2 billion PNB scam.

Question 3:Under ‘Arogya Karntaka’ healthcare scheme, how many percent of the treatment cost will the state bear for APL households?
A. 30%
B. 25%
C. 20%
D. 18%

Answer and Explanation

Answer: A

Through the scheme, all the BPL households will get free treatment at government hospitals while for APL households, the state will bear about 30% of the treatment cost.

Question 4:Which state has launched the scheme ‘KHUSHI’?
A. Madhya Pradesh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

‘KHUSHI’ scheme was launched by the Odisha Government to provide free sanitary napkins to school girls across the state.

Question 5:Who has become the youngest captain in international cricket history?
A. Virat Kohli
B. Sachin Tendulkar
C. Shahid Afridi
D. Rashid Khan

Answer and Explanation

Answer: D

The leg-spinner from Afghanistan, Rashid Khan(19-year-old) has become the youngest captain in international cricket history. He now holds the ICC no.1 for bowlers in both the ODIs and T20Is and also became the youngest player ever to hold the top spot for any form of ICC men’s ranking.

Question 6:Which team has won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup 2018 in Doha?
A. India
B. Pakistan
C. China
D. S Korea

Answer and Explanation

Answer: A

India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. India beat Pakistan by 3-2 in the best-of-five final.

Question 7:Which state-owned bank has the highest number of wilful defaulters?
A. Punjab National Bank
B. Bank of Baroda
C. State Bank of India
D. Bank of India

Answer and Explanation

Answer: C

According to the CIBIL data, SBI had the highest amount of wilful defaulters.

Question 8:How many percent market share has been lost by Pakistan in Afghanistan in last two years?
A. 30%
B. 35%
C. 45%
D. 50%

Answer and Explanation

Answer: D

According to the Pakistan-Afghanistan Joint Chamber of Commerce and Industry(PAJCCI), Pakistan has lost 50% market share in Afghanistan in the last two years while India and China shares have been rising.

Question 9:How many MoUs have been signed between India and Vietnam recently?
A. 2
B. 3
C. 6
D. 8

Answer and Explanation

Answer: B

India and Vietnam inked three agreements in the areas of trade, agriculture and atomic energy.

Question 10:Who clinched the gold medal and set a world record of 242.3 in the 10 meter air pistol event’s final in the ISSF WC 2018?
A. Pankaj Advani
B. Abhinav Bindra
C. Shahzar Rizvi
D. Gaurav Thakkar

Answer and Explanation

Answer: C

Shahzar Rizvi clinched the gold medal and set a world record of 242.3 in the 10 meter air pistol event’s final to beat reigning Olympic champion Christian Reitz of Germany to win the top prize.

Daily Current Affairs: 5 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5

Daily Current Affairs 5 March 2018 Current Affairs Quiz March 5 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]