Current Affairs Quiz 5 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 5 March 2019

Question 1:Where is the headquarter of Tea Board of India?
A. Kolkata
B. Bangalore
C. Kochi
D. Guwahati

Answer and Explanation

Answer: A

The Tea Board of India is a state agency of the Government of India established to promote the cultivation, processing, and domestic trade as well as export of tea from India. It was established by the enactment of the Tea Act in 1953 with its headquarters in Kolkata.

Question 2:What is the capital of Cambodia?
A. Siem Reap
B. Phnom Penh
C. Ho Chi Minh
D. Wat Phnom

Answer and Explanation

Answer: B

Cambodia :- Capital: Phnom Penh || Currency: Riel

Question 3:What is the currency of North Korea?
A. Yong
B. Pyong
C. Dong
D. Won

Answer and Explanation

Answer: D

North Korea :- Capital – Pyongyang || Currency – Won || Leader – Kim Jong-un

Question 4:_____________ has created the Guinness World Record for ‘longest single line bicycle parade (moving)’ in Noida.
A. CISF
B. CRPF
C. ITBP
D. BSF

Answer and Explanation

Answer: A

Central Industrial Security Force has created the Guinness World Record for ‘longest single line bicycle parade (moving)’ in Noida.

Question 5:Gram Samridhi Yojana is a Rs 3000 crore scheme funded by ______________ (Rs 1500 crore) and Indian Government (Rs 1000 crore).
A. AIIB
B. IMF
C. WB
D. ADB

Answer and Explanation

Answer: C

Gram Samridhi Yojana is a Rs 3000 crore scheme funded by World Bank (Rs 1500 crore) and Indian Government (Rs 1000 crore).

Question 6:Minister for Textiles Smriti Irani has launched a comprehensive programme for the the development of knitting and knitwear sector under the ____________ scheme.
A. PowerTaxtile India
B. PowerTextile India
C. PowerTex India
D. PowerTax India

Answer and Explanation

Answer: C

Minister for Textiles Smriti Irani has launched a comprehensive programme for the the development of knitting and knitwear sector under the PowerTex India scheme.

Question 7:DRDO India Chief ___________ has been conferred the Missile Systems Award 2019.
A. S Christopher
B. AS Kiran Kumar
C. G Satheesh Reddy
D. V Arun

Answer and Explanation

Answer: C

DRDO India Chief G Satheesh Reddy has been conferred the Missile Systems Award 2019.

Question 8:Govt. has sectioned ___________ to handle Import-Export transactions with Iran.
A. IDBI Bank
B. Axis Bank
C. Canara Bank
D. Indian Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Govt. has sectioned IDBI Bank to handle Import-Export transactions with Iran.

Question 9:France Govt. is planning to levy ________ digital tax on 30 Internet Giants including Google to ensure ‘fiscal justice’.
A. 4%
B. 6%
C. 5%
D. 3%

Answer and Explanation

Answer: D

France Govt. is planning to levy 3% digital tax on 30 Internet Giants including Google to ensure ‘fiscal justice’.

Question 10:Cricket is included in ‘2022 Asian Games’ to be held in _________, China.
A. Shanghai
B. Hangzhou
C. Suzhou
D. Zhejiang

Answer and Explanation

Answer: B

Cricket is included in ‘2022 Asian Games’ to be held in Hangzhou, China.

Daily Current Affairs: 5 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5

Daily Current Affairs 5 March 2019 Current Affairs Quiz 5 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest