Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 March 2020

Question 1:_____________ is being celebrated across India from 1st March to 7th March.
A. Janaushadhi week
B. Hindi Week
C. Aushadhi Week
D. Cancer Week

Answer and Explanation

Answer: A

Janaushadhi week is being celebrated across India from 1st March to 7th March.

Question 2:President Ram Nath Kovind has conferred the ___________ Lalit Kala Akademi awards to 15 artists at the Rashtrapati Bhavan in New Delhi.
A. 62nd
B. 61st
C. 63rd
D. 64th

Answer and Explanation

Answer: B

President Ram Nath Kovind has conferred the 61st Lalit Kala Akademi awards to 15 artists at the Rashtrapati Bhavan in New Delhi.

Question 3:The International Seminar of Indian Army ‘Pragyan Conclave 2020’ has begun at Manekshaw Centre, ______________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The International Seminar of Indian Army ‘Pragyan Conclave 2020’ has begun at Manekshaw Centre, New Delhi.

Question 4:___________ Government has announced ‘Gairsain’ to be its summer capital.
A. Uttarakhand
B. Rajasthan
C. Himachal Pradesh
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Uttarakhand Government has announced ‘Gairsain’ to be its summer capital.

Question 5:_____________ has announced 12 billion dollar aid package to help countries combat Coronavirus outbreak.
A. World Bank
B. IMF
C. World Economic Forum
D. Asian Development Bank

Answer and Explanation

Answer: A

World Bank has announced 12 billion dollar aid package to help countries combat Coronavirus outbreak.

Question 6:Ajay Bhushan Pandey has been appointed as new Finance Secretary replacing ____________.
A. Rajiv Sinha
B. Rajiv Jha
C. Rajiv Kumar
D. Rajiv Johar

Answer and Explanation

Answer: C

Ajay Bhushan Pandey has been appointed as new Finance Secretary replacing Rajiv Kumar.

Question 7:_________________ has infused 1.46 lakh crore rupees in the rural banking system during the current fiscal.
A. SEBI
B. RBI
C. NABARD
D. SIDBI

Answer and Explanation

Answer: C

National Bank for Agriculture and Rural Development has infused 1.46 lakh crore rupees in the rural banking system during the current fiscal.

Question 8:___________ has got approval from the NCLT to acquire debt-laden JaypeeInfratech through an insolvency process.
A. NBCC
B. NIBM
C. NBA
D. NCDRC

Answer and Explanation

Answer: A

NBCC has got approval from the NCLT to acquire debt-laden JaypeeInfratech through an insolvency process.

Question 9:_____________ has been appointed as the new chairman of BCCI’s selection committee.
A. Sunil Joshi
B. Sunil Sanghi
C. Sunil Misra
D. Sunil Luhadia

Answer and Explanation

Answer: A

Sunil Joshi has been appointed as the new chairman of BCCI’s selection committee.

Question 10:Sanjay Kumar Panda has been appointed as the India’s next Ambassador to Turkey. What is the Capital of Turkey?
A. Turkish City
B. Ankara
C. Tayyip
D. Erdogan

Answer and Explanation

Answer: B

President of Turkey: RecepTayyip Erdogan || Capital: Ankara || Currency: Turkish lira.

Daily Current Affairs: 5 March

Daily Current Affairs 5 March 2020 Current Affairs Quiz 5 March 2020 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img