Current Affairs Quiz 6 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 March 2020

Question 1:Namaste Orchha festival has begun in Orchha town of _____________.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Namaste Orchha festival has begun in Orchha town of Madhya Pradesh.

Question 2:The 4th edition of the Women Transforming India Awards 2019 will be organised on the occasion of International Women’s Day by ___________.
A. Woman and Child Development Ministry
B. NITI Aayog
C. CCI
D. NASSCOM

Answer and Explanation

Answer: B

The 4th edition of the Women Transforming India Awards 2019 will be organised on the occasion of International Women’s Day by NITI Aayog.

Question 3: National Dentist’s Day is observed annually every ____________.
A. March 6
B. March 7
C. March 8
D. March 9

Answer and Explanation

Answer: A

National Dentist’s Day is observed annually every March 6.

Question 4:The 35th edition of AAHAR–the Food and Hospitality fair has begun in ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The 35th edition of AAHAR–the Food and Hospitality fair has begun in New Delhi. It is being organized by India Trade Promotion Organisation, ITPO.

Question 5:‘Sebi SCORES’ (Sebi Complaints Redress System (SCORES)) mobile app is launched by SEBI for investors to lodge grievances. Where is the Headquarter of SEBI?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

‘Sebi SCORES’ (Sebi Complaints Redress System (SCORES)) mobile app is launched by SEBI for investors to lodge grievances. Chairman of SEBI: Ajay Tyagi || Headquarter: Mumbai.

Question 6:Cabinet has given nod for FDI policy on civil aviation, Non Resident Indians can acquire up to 100 per cent equity in Air India under automatic route, earlier only ____________.
A. 75 per cent
B. 51 per cent
C. 49 per cent
D. 25 per cent

Answer and Explanation

Answer: C

Cabinet has given nod for FDI policy on civil aviation, Non Resident Indians can acquire up to 100 per cent equity in Air India under automatic route, earlier only 49 per cent.

Question 7:Indian Woman Cricketer _______________ has gained the top spot in the ICC women’s T20 International rankings.
A. Smriti Mandhana
B. Jemimah Rodrigues
C. Shafali Verma
D. Veda Krishnamurthy

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Woman Cricketer Shafali Verma has gained the top spot in the ICC women’s T20 International rankings. She has become only the second after Mithali Raj to top the women’s T20 International rankings.

Question 8:Who is the CEO of Accenture?
A. Julie Sweet
B. Omar Abbosh
C. Jennifer Morgan
D. Mike Salvino

Answer and Explanation

Answer: A

Accenture: CEO: Julie Sweet || Headquarters: Dublin, Ireland

Question 9:______________ of Singapore has been elected to be the next WIPO Director General replacing Francis Gurry.
A. Daren Tang
B. Jamie Dimon
C. Jack Dorsey
D. Noah Glass

Answer and Explanation

Answer: A

Daren Tang of Singapore has been elected to be the next WIPO Director General replacing Francis Gurry. The World Intellectual Property Organization is one of the 15 specialized agencies of the United Nations. WIPO was created in 1967 “to encourage creative activity, to promote the protection of intellectual property throughout the world”.

Question 10:________ Insurance has re-appointed Sanjeev Nautiyal as its MD and CEO.
A. PNB Life
B. SBI Life
C. CBI Life
D. HDFC Life

Answer and Explanation

Answer: B

SBI Life Insurance has re-appointed Sanjeev Nautiyal as its MD and CEO. SBI Life Insurance Company: Founded- 2001 || Headquarters- Mumbai.

Daily Current Affairs: 6 March

Daily Current Affairs 6 March 2020 Current Affairs Quiz 6 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest