Current Affairs Quiz March 7 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 7 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 7 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 7 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 March 2018

Question 1:Which country is India’s biggest crude oil supplier?
A. Iraq
B. Iran
C. Saudi Arabia
D. Yemen

Answer and Explanation

Answer: A

Iraq, by overtaking Saudi Arabia, has become India’s biggest crude oil supplier with a wide margin in this current financial year.

Question 2:Which state became the first US state to set up its own net-neutrality requirements?
A. Florida
B. Texas
C. Washington
D. Ohio

Answer and Explanation

Answer: C

Washington became the first US state to set up its own net-neutrality requirements.

Question 3:Which country’s membership has been approved by European Development Bank as the 69th member ?
A. China
B. Korea
C. India
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: C

After the shareholders of the international financial institution gave their nod to India’s candidature , India is set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development(EBRD).

Question 4:Who is India’s youngest billionaire?
A. Kavin Bharti Mittal
B. Rahul Jindal
C. Gaurav Shah
D. Vijay Shekhar Sharma

Answer and Explanation

Answer: D Vijay Shekhar Sharma, the Founder of mobile payments startup Paytm, became India’s youngest billionaire.

Question 5:Who is the only man to play in both cricket and football World Cups?
A. Mohammad Rafique
B. Jack Alabaster
C. Don Bradman
D. Viv Richards

Answer and Explanation

Answer: D

Cricket legend Viv Richards is the only man to play in cricket and football World Cups. Richards won the first two editions of the Cricket WC with West Indies and was apart of Antigua’s squad in the 1974 FIFA WC qualifiers.

Question 6:Who is the first player in the Champions League history to score in nine consecutive matches?
A. Lionel Messi
B. Neymar
C. Luis Suarez
D. Ruud van Nilsterooy

Answer and Explanation

Answer: D

Ruud van Nilsterooy is the first player in the Champions League history to score in nine consecutive matches, Ronaldo being second.

Question 7:According to the new pay contract system of BCCI, which of the following cricketer is not in the bracket of Grade A+ cricketers?
A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Rohit Sharma
D. B Kumar

Answer and Explanation

Answer: B

The newly incorporated A+ bracket includes Virat Kohli, Rohit Sharma, Shikhar Dhawan, Bhuvaneshwar Kumar and Jasprit Bumrah while MS Dhoni is in the second tier.

Question 8:Which country blocked social media sites after imposing nation-wide emergency, over Buddhist-Muslim clashes?
A. Indonesia
B. Myanmar
C. Maldives
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: D

The Sri Lankan govt blocked social media sites including Facebook, to stop the spread of violence, after imposing a 10-day nation-wide emergency. The emergency was imposed over clashes between the Buddhist and Muslim communities in the Kandy district.

Question 9:Who has been appointed as the new Chief Minister of Nagaland?
A. TR Zeliang
B. Neiphiu Rio
C. Conrad Sangma
D. Mukul Sangma

Answer and Explanation

Answer: B

Nagaland Governor PB Acharya has appointed Neiphiu Rio as the new Chief Minister of the state. Mr Rio will replace TR Zeliang.

Question 10:The government has asked the state-owned banks to collect passport details of all borrowers with loans worth over ______.
A. Rs 20 crore
B. Rs 50 crore
C. Rs 100 crore
D. Rs 120 crore

Answer and Explanation

Answer: B

According to the reports, the govt has asked the state-owned banks to collect passport details of all borrowers with loans worth over Rs.50 crore within 45 days. It said the loan application form should be modified to incorporate passport details of borrowers.

Daily Current Affairs: 7 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8

Daily Current Affairs 7 March 2018 Current Affairs Quiz March 7 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]