Current Affairs Quiz 7 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 March 2019

Question 1: Who is the Governor of Assam?
A. Jagdish Mukhi
B. Satya Pal Malik
C. Sarbananda Sonowal
D. Ram Naik

Answer and Explanation

Answer: A

Assam Capital: Dispur || CM: Sarbananda Sonowal || Governor: Jagdish Mukhi.

Question 2: _________ is the current Managing Director and CEO of the NPCI.
A. Rishabh Sinha
B. Dilip Asbe
C. AP Hota
D. Amitabh Kant

Answer and Explanation

Answer: B

Dilip Asbe is the current managing director and chief executive officer of the NPCI after A. P. Hota

Question 3: ____________ has been appointed as the new Secretary of Road Transport and Highways Ministry.
A. Sanjeev Ranjan
B. Sanjeev Misra
C. Sanjeev Lal
D. Sanjeev Kher

Answer and Explanation

Answer: A

Sanjeev Ranjan has been appointed as the new Secretary of Road Transport and Highways Ministry.

Question 4: According to the Delta ranking report by NITI Aayog, Hailakandi of ____________ has become the top aspirational district among the 112 aspirational districts.
A. Tripura
B. Nagaland
C. Manipur
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

According to the Delta ranking report by NITI Aayog, Hailakandi of Assam has become the top aspirational district among the 112 aspirational districts.

Question 5: ‘Azaadi ke Diwane’ Museum was built by the Archaeological Survey of India at Red Fort, _________.
A. New Delhi
B. Agra
C. Fatehpur Sikri
D. Buland Shahar

Answer and Explanation

Answer: A

‘Azaadi ke Diwane’ Museum was built by the Archaeological Survey of India at Red Fort, New Delhi.

Question 6: _____________ is the cleanest state Capital in Swachh Survekshan 2019 followed by Chennai and Ranchi.
A. Lucknow
B. Jaipur
C. Bhopal
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: C

Bhopal is the cleanest state Capital in Swachh Survekshan 2019 followed by Chennai and Ranchi.

Question 7: BOLD-QIT Project is a riverine section of the Indo-Bangladesh border in ________ will be put under electronic surveillance.
A. Tripura
B. Meghalaya
C. West Bengal
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

BOLD-QIT Project is a riverine section of the Indo-Bangladesh border in Assam will be put under electronic surveillance.

Question 8: According to the Knight Frank Prime International Residential Index, Mumbai is the __________ most expensive prime residential market in the world.
A. 16th
B. 17th
C. 15th
D. 19th

Answer and Explanation

Answer: A

According to the Knight Frank Prime International Residential Index, Mumbai is the 16th most expensive prime residential market in the world.

Question 9: What is the full form of SWIFT?
A. Society for Worldwide Intrabank Financial Telecommunication
B. Society for Worldwide Intrabank Finance Telecommunication
C. Society for Worldwide Interbank Finance Telecommunication
D. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Answer and Explanation

Answer: D

The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) provides a network that enables financial institutions worldwide to send and receive information about financial transactions in a secure, standardized and reliable environment.

Question 10: Commerce Minister Suresh Prabhu and Maharashtra CM Devendra Fadnavis have laid the foundation stone of India Jewellery Park (IJP) at __________.
A. Thane
B. Navi Mumbai
C. Panvel
D. Vashi

Answer and Explanation

Answer: B

Commerce Minister Suresh Prabhu and Maharashtra CM Devendra Fadnavis have laid the foundation stone of India Jewellery Park (IJP) at Navi Mumbai.

Daily Current Affairs: 7 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7

Daily Current Affairs 7 March 2019 Current Affairs Quiz 7 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest