Current Affairs Quiz 8 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 8 March 2019

Question 1: ________ is an American politician and the Administrator of the National Aeronautics and Space Administration.
A. James Gomez
B. Jim Bridenstine
C. Mario Frederick
D. Mario Bridenstine

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Washington || Founder: Dwight D. Eisenhower || Founded: 29 July 1958, United States of America || Administered by: Jim Bridenstine || Subsidiaries: Johnson Space Center

Question 2: International Men’s Day is observed on_______________.
A. 19 December
B. 19 November
C. 19 January
D. 19 February

Answer and Explanation

Answer: B

International Men’s Day is an annual international event celebrated every year on 19 November. Inaugurated in 1992 on 7 February by Thomas Oaster.

Question 3: Who is the founder of Sulabh International?
A. Bindeshwar Pathak
B. Bindeshwar Sharma
C. Nageshwar Pathak
D. Nageshwar Panchal

Answer and Explanation

Answer: A

Founder: Bindeshwar Pathak || Founded: 1970 || Area served: India

Question 4: What is the capital of Paraguay?
A. Asuncion
B. Guarani
C. Paraguayan
D. Lamella

Answer and Explanation

Answer: A

Capital of Paraguay: Asuncion || Currency: Paraguayan Guarani || President of Paraguay: Mario Abdo Benitez

Question 5: Who is the Director and CEO of TVS Motor?
A. Rajesh Kasliwal
B. BK Mishra
C. KN Radhakrishnan
D. Arnav Mondal

Answer and Explanation

Answer: C

TVS Motor Company has elevated K N Radhakrishnan as Director and CEO of the company for a period of five years.

Question 6: The Govt. has announced a new Rs 20 coin which will come in Dodecagon shape (__________ Polygon).
A. 11-Edged
B. 10-Edged
C. 12-Edged
D. 14-Edged

Answer and Explanation

Answer: C

The Govt. has announced a new Rs 20 coin which will come in Dodecagon shape (12-Edged Polygon).

Question 7: Acc. to National Annual Rural Sanitation Survey, ____________ of the households in rural India have access to a toilet.
A. 98.5%
B. 97.5%
C. 96.5%
D. 99.5%

Answer and Explanation

Answer: C

Acc. to National Annual Rural Sanitation Survey, 96.5 per cent of the households in rural India have access to a toilet.

Question 8: ____________ Govt. has launched a water conservation scheme named Jalamrutha.
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: D

Karnataka Govt. has launched a water conservation scheme named Jalamrutha. The focus is on drought-proofing measures, protection and rejuvenation of water bodies.

Question 9: ____________ has become a member of the International Criminal Court as 124th member.
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Thailand
D. Cambodia

Answer and Explanation

Answer: A

Malaysia has become a member of the International Criminal Court as 124th member.

Question 10: Acc. to Centre for Monitoring Indian Economy, India’s unemployment rate rose to ___________ in February 2019 as compared to 5.9% in February 2018.
A. 7.3%
B. 7.1%
C. 7.2%
D. 7.4%

Answer and Explanation

Answer: C

Acc. to Centre for Monitoring Indian Economy, India’s unemployment rate rose to 7.2% in February 2019 as compared to 5.9% in February 2018.

Daily Current Affairs: 8 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8

Daily Current Affairs 8 March 2019 Current Affairs Quiz 8 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest