Current Affairs Quiz March 9 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 9 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 9 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 9 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 March 2018

Question 1:Which of the following Indian cricketer have not hit more than 50 sixes in T20I cricket?
A. Virat Kohli
B. Suresh Raina
C. Rohit Sharma
D. Yuvraj Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Virat Kohli hasn’t achieved this target. Suresh Raina has become the third Indian cricketer to hit 50 sixes in T20I cricket after Rohit Sharma and Yuvraj Singh.

Question 2:Which state government has announced ‘Mukhyamantri Mahila Kosh’ scheme?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Himachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan announced ‘Mukhyamantri Mahila Kosh’ scheme on International Women’s Day. Under this scheme, the women who aren’t married and are above the age of 50 will be given pension.

Question 3:Which union territory has become the first to run 100% on solar power generated energy?
A. Daman
B. Diu
C. Delhi
D. Lakshwadeep

Answer and Explanation

Answer: B

Diu has become the first Union Territory in India to run 100% on solar power generated energy.

Question 4:Which country is on top of the medals tally with 8 medals in ISSF World Cup 2018?
A. China
B. South Korea
C. Japan
D. India

Answer and Explanation

Answer: D

India remained on top of the medals tally with 8 medals while China is on second position in ISSF World Cup 2018.

Question 5:By how many percent did the corporate tax collection grow in April-Feb of this current fiscal?
A. 19.7%
B. 23%
C. 25.2%
D. 27%

Answer and Explanation

Answer: A

Corporate tax collection grew by 19.7% while the direct tax has increased by 19.5% in the April-Feb period of the current fiscal.

Question 6:How much tariff has been imposed by the US on steel imports?
A. 10%
B. 25%
C. 30%
D.35%

Answer and Explanation

Answer: B

Donald Trump signed an executive order to impose a 25% tariff on steel imports and a 10% tariff on aluminium imports to the US, excluding Canada and Mexico from the taxation.

Question 7:Which one of the following was not a major indicator for drawing the index of Knight Frank Wealth Report 2018?
A. Wealth
B. Lifestyle
C. Future
D. Urban development

Answer and Explanation

Answer: B

Urban development wasn’t the major indicator. The index is drawn from four major indicators: wealth, investments, lifestyle and future. Guangzhou, a city in China, tops the list.

Question 8:Who broke previous Indian record by running 400m hurdles in 49.45s?
A. K Parera
B. Rohan Goswami
C. Kunal Joshi
D. Ayyasamy Dharun

Answer and Explanation

Answer: D

21-year-old athlete Ayyasamy Dharun ran a 400m hurdles race in 49.45 seconds to break an 11-year-old national record.

Question 9:According to the data released by the Chinese General Administration of Customs, by how many percent India’s export has increased to China?
A. 10%
B. 20%
C. 40%
D. 60%

Answer and Explanation

Answer: C

India’s exports to China rose by nearly 40%, according to the data released by the Chinese General Administration of Customs. A record high of $84.44 billion was reached by India-China bilateral trade last year despite the tensions between the two nations over several issues.

Question 10:In which year did the government allow to induct women officers in combat roles in ITBP?
A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: C

The ITBP is the last of the Central Armed Police Forces(CAPFs) to induct women officers in combat roles after the govt first allowed it to enrol them in 2016.

Daily Current Affairs: 9 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11

Daily Current Affairs 9 March 2018 Current Affairs Quiz March 9 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest