Current Affairs Quiz 1 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 1 May 2019

Question 1:Govt. has increased customs duty on wheat to _________ from 30% to curb imports and protect the domestic industry.
A. 35%
B. 50%
C. 40%
D. 450%

Answer and Explanation

Answer: C

Govt. has increased customs duty on wheat to 40% from 30% to curb imports and protect the domestic industry.

Question 2:On 1st May, Maharashtra and Gujarat were divided and were given statehood under Bombay Reorganisation Act in __________.
A. 1962
B. 1961
C. 1959
D. 1960

Answer and Explanation

Answer: D

On 1st May, Maharashtra and Gujarat were divided and were given statehood under Bombay Reorganisation Act in 1960.

Question 3:Israel honoured Bangladesh Liberation War of __________ Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob with a plaque on Wall of Honour.
A. 1973
B. 1970
C. 1972
D. 1971

Answer and Explanation

Answer: D

Israel honoured Bangladesh Liberation War of 1971 Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob with a plaque on Wall of Honour.

Question 4:_______ will withdraw from UN Arms Trade Treaty.
A. USA
B. Russia
C. UK
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: A

USA will withdraw from UN Arms Trade Treaty. The Arms Trade Treaty (ATT) is a multilateral treaty that regulates the international trade in conventional weapons. It entered into force on 24 December 2014.

Question 5:International Workers’ Day on _________, also known as Workers’ Day, Labour Day in some countries and often referred to as May Day.
A. 4th May
B. 3rd May
C. 2nd May
D. 1st May

Answer and Explanation

Answer: D

International Workers’ Day on 1st May, also known as Workers’ Day, Labour Day in some countries and often referred to as May Day.

Question 6:What is the Capital of Ethiopia?
A. Mogadishu
B. Nairobi
C. Addis Ababa
D. Khartoum

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Addis Ababa || Currency: Ethiopian birr

Question 7:The Goldman Environmental Prize ceremony 2019 is held at the ___________ War Memorial Opera House.
A. Washington DC
B. New York
C. San Francisco
D. Chicago

Answer and Explanation

Answer: C

The Goldman Environmental Prize ceremony 2019 is held at the San Francisco War Memorial Opera House.

Question 8:What is the Currency of Philippines?
A. Peso
B. Baht
C. Rupiah
D. Shekel

Answer and Explanation

Answer: A

Philippines Capital: Manila || Currency: Philippine peso.

Question 9:Which football club has won the most LaLiga championships?
A. Real Madrid
B. FC Barcelona
C. Atletico Madrid
D. Valencia fc

Answer and Explanation

Answer: A

Most championships: Real Madrid (33 titles) || Most appearances: Andoni Zubizarreta; (622) || Current champion: FC Barcelona (26th title) || Top goal scorer: Lionel Messi; (412)

Question 10:Dominic Thiem of __________ has won Barcelona Open 2019 after defeating Daniil Medvedev of Russia.
A. Italy
B. Austria
C. Germany
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: B

Dominic Thiem of Austria has won Barcelona Open 2019 after defeating Daniil Medvedev of Russia.

Daily Current Affairs: 1 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 1 May 2019 Current Affairs Quiz 1 May 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest