Current Affairs Quiz 1 May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 May 2020

Question 1:______________ Govt. has launched ‘Jeevan Amrit Yojana’ to boost the immune system of people.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh Govt. has launched ‘Jeevan Amrit Yojana’ to boost the immune system of people. The Government will freely distribute Ayurvedic ‘TrikutChurna’, prepared by the AYUSH Department of the state.

Question 2:____________ has been crowned Ligue 1 champions as season ended amid coronavirus crisis.
A. Olympique Lyonnais
B. Paris St Germain
C. Olympique de Marseille
D. Stade Rennais FC

Answer and Explanation

Answer: B

Paris St Germain has been crowned Ligue 1 champions as season ended amid coronavirus crisis. Paris Saint-Germain Football Club, commonly referred to as Paris Saint-Germain, Paris SG, or simply Paris or PSG, is a French professional football club based in Paris. Founded in 1970, the club has traditionally worn red, blue and white kits.

Question 3:US Navy will host world’s largest maritime exercises ‘Exercise RIMPAC’ in _____________.
A. Hawaii
B. Alaska
C. Bora Bora
D. Honolulu

Answer and Explanation

Answer: A

US Navy will host world’s largest maritime exercises ‘Exercise RIMPAC’ in Hawaii. RIMPAC, the Rim of the Pacific Exercise, is the world’s largest international maritime warfare exercise. RIMPAC is held biennially even-numbered years from Honolulu, Hawaii.

Question 4:India has been ranked at ___________ position among 117 countries in terms of budget transparency and accountability under Open Budget Survey Index by International Budget Partnership (IBP).
A. 53rd
B. 54th
C. 55th
D. 56th

Answer and Explanation

Answer: A

India has been ranked at 53rd position among 117 countries in terms of budget transparency and accountability under Open Budget Survey Index by International Budget Partnership (IBP).

Question 5:International Workers’ Day, also known as Workers’ Day or Labour Day in some countries and often referred to as May Day is observed on _____________.
A. 1 May
B. 2 May
C. 3 May
D. 4 May

Answer and Explanation

Answer: A

International Workers’ Day, also known as Workers’ Day or Labour Day in some countries and often referred to as May Day is observed on 1 May.

Question 6:Former ___________ CEO, Shikha Sharma has been named advisor to Google Pay India.
A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Axis Bank
D. SBI

Answer and Explanation

Answer: C

Former Axis Bank CEO, Shikha Sharma has been named advisor to Google Pay India.

Question 7:TS Tirumurti has been appointed as the Permanent Representative of India to the United Nations replacing ______________.
A. Raveesh Kumar
B. Vikas Swarup
C. Sayyad Akbaruddin
D. Harsh Vardhan Shringla

Answer and Explanation

Answer: C

TS Tirumurti has been appointed as the Permanent Representative of India to the United Nations replacing Sayyad Akbaruddin.

Question 8:Rs 10,000 crore to _______________ to enable it to infuse liquidity into the housing sector through Housing Finance companies (HFCs).
A. NHB
B. RBI
C. SEBI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: A

Rs 10,000 crore to National Housing Bank (NHB) to enable it to infuse liquidity into the housing sector through Housing Finance companies (HFCs). National Housing Bank: Founded: 9 July 1988 || Headquarters: New Delhi || Managing Director: Sarada Kumar Hota

Question 9:__________ has approved USD 400 million to enhance India’s coastal resources which will cover eight coastal States.
A. WB
B. IMF
C. ADB
D. AIIB

Answer and Explanation

Answer: A

World Bank has approved USD 400 million to enhance India’s coastal resources which will cover eight coastal States. World Bank: Headquarters: Washington || President: David Malpass || Anshula Kant :MD and CFO

Question 10:Asian Development Bank has approved a USD 346 million loan to _____________ for power sector.
A. Karnataka
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Asian Development Bank has approved a USD 346 million loan to Maharashtra for power sector. ADB: Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa || Membership: 68 countries || Founded: 19 December 1966

Daily Current Affairs: 1 May

Daily Current Affairs 1 May 2020 Current Affairs Quiz 1 May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest