Current Affairs Quiz 10th 11th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10th 11th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10th 11th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10th 11th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 10th 11th May 2020

Question 1:Coal India has signed a MoUs with ____________ for coking coal.
A. Russia
B. US
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

Coal India has signed a MoUs with Russia for coking coal. Headquarters of Coal India: Kolkata || CEO of Coal India: Anil Kumar Jha.

Question 2:Ministry of Defence has drafted a pact with ___________ to modernize 37 airfields of Indian Air Force.
A. Adani Power
B. TATA Power
C. Reliance Power
D. Jindal Power

Answer and Explanation

Answer: B

Ministry of Defence has drafted a pact with TATA Power to modernize 37 airfields of Indian Air Force. TATA Power president: Natarajan Chandrasekaran || HQ: Mumbai.

Question 3:ICMR has partnered with ____________ for delivery of COVID-19 testing kits.
A. India Post
B. ekARTlogistics
C. Delhivary
D. FedEx

Answer and Explanation

Answer: A

ICMR has partnered with India Post for delivery of COVID-19 testing kits. Director-General of ICMR: Balram Bhargava || Headquarters of ICMR: New Delhi.

Question 4:Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) and _____________ has signed an MoU to collaborate for promoting Tribal Enterprises.
A. Art Of Living
B. Patanjali
C. Dabur
D. Hindustan Unilever

Answer and Explanation

Answer: A

Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) and Art Of Living has signed an MoU to collaborate for promoting Tribal Enterprises Minister of Tribal Affairs: Arjun Munda.

Question 5:World Migratory Bird Day observed on _____________ every year is celebrated to raise awareness about conservation and ecological importance of Migratory birds in the global ecosystem.
A. May 9
B. May 10
C. May 11
D. May 12

Answer and Explanation

Answer: A

World Migratory Bird Day observed on May 9 every year is celebrated to raise awareness about conservation and ecological importance of Migratory birds in the global ecosystem. Theme: ‘Birds Connect Our World’.

Question 6:India has launched ______________ to assist island nations in Eastern Indian Ocean.
A. Mission Yatra
B. Mission Samudra
C. Mission Sagar
D. Mission Sahayta

Answer and Explanation

Answer: C

India has launched Mission Sagar to assist island nations in Eastern Indian Ocean. Indian Naval Ship Kesari has departed for Maldives, Mauritius, Seychelles, Madagascar and Comoros to provide relief packages.

Question 7:National Technology Day observed on ________.
A. May 9
B. May 10
C. May 11
D. May 12

Answer and Explanation

Answer: C

National Technology Day observed on May 11. National Technology Day is a significant milestone in the history of India’s technological innovations as India successfully tested nuclear bombs in Pokhran on May 11, 1998 and is commemorated every year by honouring the architects of such innovations.

Question 8:Vista Equity Partners will invest Rs 11367 crore in ________ Platforms for a 2.32% stake.
A. Jio
B. Airtel
C. Zomato
D. Bookmyshow

Answer and Explanation

Answer: A

Vista Equity Partners will invest Rs 11367 crore in Jio Platforms for a 2.32% stake. Silver Lake had invested $5.7 billion for a 9.99% stake. || Facebook had invested dollar 747 million for a 1.15% stake.

Question 9: Former Sri Lanka Captain _______________ is set to serve his second term as the President of Marylebone Cricket Club.
A. Kumar Sangakkara
B. Sanath Jayasuriya
C. Mahela Jayawardene
D. Tillakaratne Dilshan

Answer and Explanation

Answer: A

Former Sri Lanka Captain Kumar Sangakkara is set to serve his second term as the President of Marylebone Cricket Club.

Question 10:_____________ retains as President of the International Hockey Federation (FIH) until May 2021.
A. Mohinder Singh
B. Narinder Batra
C. Amar Kaur
D. Manpreet Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Narinder Batra retains as President of the International Hockey Federation (FIH) until May 2021. FIH : Headquarters- Lausanne, Switzerland

Daily Current Affairs: 10th 11th May

Daily Current Affairs 10th & 11th May 2020 Current Affairs Quiz 10th & 11th May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest