Current Affairs Quiz 12 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12 May 2019

Question 1:Brihanmumbai Municipal Corporation Commissioner _________ has been appointed as the new Chief Secretary of Maharashtra.
A. Ajoy Mehta
B. Ajay Tyagi
C. Harsh Bhanwala
D. Sumit Mishra

Answer and Explanation

Answer: A

Brihanmumbai Municipal Corporation Commissioner Ajoy Mehta has been appointed as the new Chief Secretary of Maharashtra.

Question 2:IPS officer __________ has been awarded 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership.
A. Anuradha Panchal
B. Chhaya Sharma
C. Nyati Singh
D. Khyati Sharma

Answer and Explanation

Answer: B

IPS officer Chhaya Sharma has been awarded 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership. IPS officer Chhaya Sharma led the investigation team of Nirbhaya gang-rape and murder case.

Question 3:Novel ‘Dopehri’ is authored by Actor Pankaj Kapur.
A. Pankaj Kapur
B. Pankaj Udaas
C. Supriyo Pathak
D. NeelAzeem

Answer and Explanation

Answer: A

Novel ‘Dopehri’ is authored by Actor Pankaj Kapur. Pankaj Kapur is an Indian theatre, television and film actor. He is the father of actor Shahid Kapoor. He has appeared in several television serials and films.

Question 4:The World Migratory Bird Day for 2019 is observed on ___________.
A. May 13
B. May 12
C. May 11
D. May 10

Answer and Explanation

Answer: C

The World Migratory Bird Day for 2019 is observed on May 11. World Migratory Bird Day (WMBD) was initiated in 2006 and is an annual awareness-raising campaign highlighting the need for the conservation of migratory birds and their habitats.

Question 5:Ireland has become 2nd country in the world to declare a Climate Emergency after ____________.
A. United Kingdom
B. France
C. Scotland
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

Ireland has become 2nd country in the world to declare a Climate Emergency after United Kingdom.

Question 6:Actress Anne Hathaway has been honoured with a star on Hollywood Walk of Fame in ________.
A. San Francisco
B. Las Vegas
C. Los Angeles
D. New York

Answer and Explanation

Answer: C

Actress Anne Hathaway has been honoured with a star on Hollywood Walk of Fame in Los Angeles.

Question 7:Konkan Railways Corporation Ltd has signed an agreement with Department of Railways of __________ regarding 1600 HP DEMU Trains.
A. Bangladesh
B. Bhutan
C. Nepal
D. Maldives

Answer and Explanation

Answer: C

Konkan Railways Corporation Ltd has signed an agreement with Department of Railways of Nepal regarding 1600 HP DEMU Trains.

Question 8:What is the Capital of Turkey?
A. Ankara
B. Izmir
C. Istanbul
D. Antalya

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Ankara || Currency: Turkish lira

Question 9:Actress _________ is selected among the 17 Global Public Figures, appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as ‘SDG Advocates’.
A. Dia Mirza
B. Lara Dutta
C. Vidya Balan
D. Sushmita Sen

Answer and Explanation

Answer: A

Actress Dia Mirza is selected among the 17 Global Public Figures, appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as ‘SDG Advocates’.

Question 10:Lionel Messi will win Pichichi Trophy Award for 6th times equating ________.
A. Alfredo Di Stéfano
B. TelmoZarra
C. Hugo Sánchez
D. José ÁngelIribar

Answer and Explanation

Answer: B

Lionel Messi will win Pichichi Trophy Award for 6th times equating Telmo Zarra.

Daily Current Affairs: 12 May

Daily Current Affairs 12 May 2019 Current Affairs Quiz 12 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest