Current Affairs Quiz 12th 13th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12th 13th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12th 13th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12th 13th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12th 13th May 2020

Question 1:__________________ has launched CHAMPIONS Portal.
A. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
B. Ministry of Corporate Affairs
C. Khadi and Village Industries Commission
D. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises has launched CHAMPIONS Portal. This portal is a one-stop-shop solution of the MSME Ministry. CHAMPION means ‘Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength’.

Question 2:_____________ Government has launched first of its kind in India ‘FIR AapkeDwar Yojana’.
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Madhya Pradesh Government has launched first of its kind in India ‘FIR AapkeDwar Yojana’. ‘Dial 100’ vehicle would have trained Head Constables to lodge FIR.

Question 3: United Nations Postal Administration and World Health Organization have released a commemorative Postage Stamp on the 40th anniversary of the eradication of __________________.
A. Smallpox
B. Polio
C. Measles
D. Rinderpest

Answer and Explanation

Answer: A

United Nations Postal Administration and World Health Organization have released a commemorative Postage Stamp on the 40th anniversary of the eradication of smallpox.

Question 4:National Institute of Virology, _______________ has developed India’s first antibody testing kit ‘ELISA’ COVID KAVACH.
A. Pune
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

National Institute of Virology, Pune has developed India’s first antibody testing kit ‘ELISA’ COVID KAVACH. ICMR has tied-up with ZYDUS CADILA for mass scale production of the ELISA test kits.

Question 5:International Nurses Day is an international day observed around the world on ____________ of each year, to mark the contributions that nurses make to society.
A. 12 May
B. 13 May
C. 14 May
D. 15 May

Answer and Explanation

Answer: A

International Nurses Day is an international day observed around the world on 12 May of each year, to mark the contributions that nurses make to society.

Question 6: Indian Council for Medical Research, __________ has tied-up with Bharat Biotech to develop indigenous COVID-19 vaccine.
A. Mumbai
B. Pune
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Council for Medical Research has tied-up with Bharat Biotech to develop indigenous COVID-19 vaccine. ICMR: Director-General: Balram Bhargava || Headquarters: New Delhi.

Question 7:____________________ has won SKYTRAX Award 2020 for Best Regional Airport in India and Central Asia.
A. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport, Kolkata
B. Indira Gandhi International Airport, New Delhi
C. Kempegowda International Airport, Bengaluru
D. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport, Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: C

Kempegowda International Airport, Bengaluru has won SKYTRAX Award 2020 for Best Regional Airport in India and Central Asia.

Question 8:Indian journalist Siddharth Varadarajan was awarded the Freedom of Speech Award by _____________ public news outlet Deutsche Welle.
A. German
B. Spanish
C. British
D. American

Answer and Explanation

Answer: A

Indian journalist Siddharth Varadarajan was awarded the Freedom of Speech Award by German public news outlet Deutsche Welle. Siddharth Varadarajan is an Indian American journalist, editor and academic. He was a former editor of the Indian English language national daily The Hindu, and is one of the founding editors of the Indian digital news portal The Wire.

Question 9:IIM Bangalore has been ranked at _________________ in the Financial Times Executive Education 2020 Rankings under executive education.
A. 45th
B. 47th
C. 41st
D. 49th

Answer and Explanation

Answer: A

IIM Bangalore has been ranked at 45th in the Financial Times Executive Education 2020 Rankings under executive education.

Question 10:Para-athlete ______________ has announced her retirement from Paralympics Sporting Games.
A. Devendra Jhajharia
B. Deepa Malik
C. Mariyappan Thangavelu
D. Varun Singh Bhati

Answer and Explanation

Answer: B

Para-athlete Deepa Malik has announced her retirement from Paralympics Sporting Games. She serves as the office-bearer in the Paralympic Committee of India (PCI).

Daily Current Affairs: 12th 13th May

Daily Current Affairs 12th & 13th May 2020 Current Affairs Quiz 12th & 13th May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest