Current Affairs Quiz 15 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15 May 2019

Question 1:Young Scientist Programme ‘Yuvika 2019’ of ISRO has been inaugurated by ISRO Chairman Dr _________.
A. K. Sivan
B. S. Christopher
C. A.S. Kiran Kumar
D. R.Karaj

Answer and Explanation

Answer: A

Young Scientist Programme ‘Yuvika 2019’ of ISRO has been inaugurated by ISRO Chairman Dr K. Sivan.

Question 2:Justice DN Patel has been appointed as the next Chief Justice of the __________ High Court.
A. Madras
B. Delhi
C. Prayagraj
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

Justice DN Patel has been appointed as the next Chief Justice of the Delhi High Court.

Question 3:The International Day of Families is observed on the __________ every year.
A. 15th May
B. 16th May
C. 14th May
D. 17th May

Answer and Explanation

Answer: A

The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. The Day is set to be Portugal’s PS favourite day for obvious reasons. The Day was proclaimed by the UN General Assembly in 1993 and reflects the importance the international community attaches to families.

Question 4:__________ will co-chair the Consultative Group of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery for fiscal year 2020.
A. India
B. Japan
C. China
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

India will co-chair the Consultative Group of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery for fiscal year 2020.

Question 5:NASA has named its 2024 Mission to Moon as __________.
A. Artemis
B. Apollo
C. Hermes
D. Ares

Answer and Explanation

Answer: A

NASA has named its 2024 Mission to Moon as ‘Artemis’. ‘Artemis’ is the Greek mythological goddess of the Moon and twin sister to Apollo.

Question 6:What is the elevation of Mount Everest?
A. 8874
B. 8488
C. 8848
D. 8884

Answer and Explanation

Answer: C

Elevation: 8,848 meter || First ascent: 29 May 1953 || Mountain range: Himalayas || First ascenders: Edmund Hillary, Tenzing Norgay || Countries: Nepal, China

Question 7:ITC Limited. Managing Director __________ has been appointed as Chairman after the demise of Yogesh Chander Deveshwar.
A. Rajiv Suri
B. Rajiv Puri
C. Sanjiv Puri
D. Sanjiv Suri

Answer and Explanation

Answer: C

ITC Limited. Managing Director Sanjiv Puri has been appointed as Chairman after the demise of Yogesh Chander Deveshwar.

Question 8:Actor __________ is signed as the brand ambassador of ‘BharatPe’.
A. Salman Khan
B. Aamir Khan
C. Shahrukh Khan
D. Saif Ali Khan

Answer and Explanation

Answer: A

Actor Salman Khan is signed as the brand ambassador of ‘BharatPe’.

Question 9:The 4th edition of the IAAF World Relays was held at _______, Japan.
A. Kyoto
B. Tokyo
C. Minato
D. Yokohama

Answer and Explanation

Answer: D

The 4th edition of the IAAF World Relays was held at Yokohama, Japan. Indian men’s 4x400m teams and Indian women’s 4x400m teams finished at 17th position.

Question 10:Sadio Mane of Liverpool, Mohamed Salah of Liverpool and Pierre-Emerick Aubameyang of __________ have shared Premier League Golden Boot Award.
A. Manchester City
B. Arsenal
C. Manchester United
D. Everton

Answer and Explanation

Answer: B

Sadio Mane of Liverpool, Mohamed Salah of Liverpool and Pierre-Emerick Aubameyang of Arsenal have shared Premier League Golden Boot Award.

Daily Current Affairs: 15 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 15 May 2019 Current Affairs Quiz 15 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest