Current Affairs Quiz 16 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 May 2019

Question 1:__________ has conducted a successful flight test of ABHYAS High-Speed Expendable Aerial Target (HEAT) at Chandipur in Odisha.
A. DRDO
B. ISRO
C. HAL
D. NIA

Answer and Explanation

Answer: A

DRDO has conducted a successful flight test of ABHYAS High-Speed Expendable Aerial Target (HEAT) at Chandipur in Odisha.

Question 2:Indian Army, Navy and Air Force hold a joint exercise __________ in Andaman and Nicobar.
A. The Indian Tiger
B. Bull Strike
C. Bulls Eye
D. Hit the Nail

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Army, Navy and Air Force hold a joint exercise ‘Bull Strike’ in Andaman and Nicobar.

Question 3:Captain Aarohi Pandit of India has become world’s first woman to cross __________ solo in a Light Sports Aircraft ‘Mahi’.
A. Indian Ocean
B. Pacific Ocean
C. Atlantic Ocean
D. Arctic Ocean

Answer and Explanation

Answer: C

Captain Aarohi Pandit of India has become world’s first woman to cross Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft ‘Mahi’.

Question 4:India has expressed its support to Tijjani Muhammad-Bande of ____________ as the next president of the UN General Assembly.
A. Nigeria
B. Ghana
C. Kenya
D. Ethiopia

Answer and Explanation

Answer: A

India has expressed its support to Tijjani Muhammad-Bande of Nigeria as the next president of the UN General Assembly.

Question 5:__________ is set to become the world’s 1st country to measure its success based on the well-being of citizens.
A. New Zealand
B. Norway
C. Finland
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: A

New Zealand is set to become the world’s 1st country to measure its success based on the well-being of citizens. In first ‘well-being budget’ of New Zealand, Govt. will give special emphasis to mental health.

Question 6:Doordarshan with help of __________ to launch an online souvenir store for its viewers.
A. eBay India
B. Snapdeal
C. Amazon India
D. Flipkart

Answer and Explanation

Answer: C

Doordarshan with help of Amazon India to launch an online souvenir store for its viewers. Doordarshan is an autonomous public service broadcaster founded by the Government of India, owned by the Broadcasting Ministry of India and one of PrasarBharati’s two divisions. One of India’s largest broadcasting organisations in studio and transmitter infrastructure, it was established on 15 September 1959.

Question 7:Acc. to a report from __________, NPA recoveries through the Insolvency and Bankruptcy Code route was at Rs 70000 crore.
A. ICRA
B. CARE
C. CRISIL
D. TransUnion

Answer and Explanation

Answer: C

Acc. to a report from CRISIL, NPA recoveries through the Insolvency and Bankruptcy Code route was at Rs 70000 crore.

Question 8:___________ Limited has partnered with India Mortgage Guarantee Corporation in a Mortgage-Guaranteed Home Loan Product sector.
A. HDFC
B. ICICI
C. Axis
D. Kotak

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC Limited has partnered with India Mortgage Guarantee Corporation in a Mortgage-Guaranteed Home Loan Product sector.

Question 9:National Mission for Clean Ganga has signed an MoU with _________ Foundation and INTACH for Project ‘Plantation of Rudraksh Trees’.
A. HCL
B. TCS
C. CTS
D. Infosys

Answer and Explanation

Answer: A

National Mission for Clean Ganga has signed an MoU with HCL Foundation and INTACH for Project ‘Plantation of Rudraksh Trees’.

Question 10:__________ has become first female match referee to be inducted into ICC’s International Panel.
A. KP Lakshmi
B. GS Lakshmi
C. SK Lakshmi
D. MS Lakshmi

Answer and Explanation

Answer: B

GS Lakshmi has become first female match referee to be inducted into ICC’s International Panel.

Daily Current Affairs: 16 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 16 May 2019 Current Affairs Quiz 16 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest