Current Affairs Quiz 16th 17th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16th 17th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16th 17th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16th 17th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16th 17th May 2020

Question 1:World Telecommunication Day is observed on _____________.
A. 17th May
B. 16th May
C. 18th May
D. 19th May

Answer and Explanation

Answer: A

World Telecommunication Day is observed on 17th May. World Telecommunication and Information Society Day is an international day proclaimed in November 2006 by the ITU Plenipotentiary Conference in Antalya, Turkey.

Question 2:Tribal Affairs Ministry in partnership with ___________ has launched ‘Goal Programme’ for Digital Skilling of Tribal Youths.
A. Amazon
B. Facebook
C. PayTm
D. Google

Answer and Explanation

Answer: B

Tribal Affairs Ministry in partnership with Facebook has launched ‘Goal Programme’ for Digital Skilling of Tribal Youths.

Question 3:_________-based General Atlantic will invest Rs 6598 crore in Reliance Jio for 1.34% stake.
A. France
B. UK
C. USA
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: C

US-based General Atlantic will invest Rs 6598 crore in Reliance Jio for 1.34% stake. Vista Equity Partners will invest Rs 11367 crore in Jio Platforms for a 2.32% stake. Silver Lake had invested dollar 5.7 billion for a 9.99% stake. Facebook had invested dollar 747 million for a 1.15% stake.

Question 4:West Bengal Government and ___________ have signed a loan agreement for a 145 million USD to improve irrigation services and flood management in the state.
A. ADB
B. AIIB
C. NDB
D. WB

Answer and Explanation

Answer: B

West Bengal Government and Asian Infrastructure Investment Bank have signed a loan agreement for a 145 million USD to improve irrigation services and flood management in the state.

Question 5:____________ has acquired the popular GIF website GIPHY for a reported dollar 400 million.
A. Facebook
B. Twitter
C. SnapChat
D. TikTok

Answer and Explanation

Answer: A

Facebook has acquired the popular GIF website GIPHY for a reported dollar 400 million. Giphy, styled as GIPHY, is an American online database and search engine that allows users to search for and share short looping videos with no sound, that resemble animated GIF files.

Question 6:_____________ has launched ‘Digital Health EMI Network Card’ to make medical expenses affordable.
A. Mobikwik
B. PhonePe
C. Bajaj Finserv
D. Shree Ram General

Answer and Explanation

Answer: C

Bajaj Finserv has launched ‘Digital Health EMI Network Card’ to make medical expenses affordable. Bajaj Finance Limited : Headquarters: Pune || CEO: Sanjiv Bajaj

Question 7:Government of India will launch ___________ Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana for development of marine & inland fisheries.
A. Rs 25000 crore
B. Rs 15000 crore
C. Rs 20000 crore
D. Rs 10000 crore

Answer and Explanation

Answer: C

Government of India will launch Rs 20000 crore Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana for development of marine & inland fisheries. The Ministry of Finance is an important ministry within the Government of India concerned with the economy of India, serving as the Indian Treasury Department.

Question 8:Defence Minister Rajnath Singh has approved the launch of Defence Testing Infrastructure Scheme with an outlay of ___________.
A. 700 Crore
B. 600 Crore
C. 500 Crore
D. 400 Crore

Answer and Explanation

Answer: D

Defence Minister Rajnath Singh has approved the launch of Defence Testing Infrastructure Scheme with an outlay of 400 Crore. Aim: To give a boost to domestic defence and aerospace manufacturing.

Question 9: International Day of Living Together in Peace is observed on ____________.
A. 17th May
B. 18th May
C. 16th May
D. 19th May

Answer and Explanation

Answer: C

International Day of Living Together in Peace is observed on 16th May. The UN General-Assembly, in its resolution 72/130, declared 16 May the International Day of Living Together in Peace, as a means of regularly mobilizing the efforts of the international community to promote peace, tolerance, inclusion, understanding and solidarity.

Question 10:The International Day of Light is celebrated on ______________ each year.
A. 17th May
B. 16th May
C. 18th May
D. 19th May

Answer and Explanation

Answer: B

The International Day of Light is celebrated on 16 May each year. The anniversary of the first successful operation of the laser in 1960 by physicist and engineer, Theodore Maiman.

Question 11:World Hypertension Day is observed on _____________ by the World Hypertension League (WHL).
A. 17th May
B. 16th May
C. 18th May
D. 19th May

Answer and Explanation

Answer: A

World Hypertension Day on 17th May is a day designated and initiated by The World Hypertension League, which is itself an umbrella to organizations of 85 national hypertension societies and leagues. The day was initiated to increase the awareness of hypertension.

Daily Current Affairs: 16th 17th May

Daily Current Affairs 16th-17th May 2020 Current Affairs Quiz 16th-17th May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest