Current Affairs Quiz May 17 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 17 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 17 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 17 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Who has been appointed as CEO of Paytm Payments Bank?

A. Renu Satti
B. Vijay Shekhar Sharma
C. Shinjini Kumar
D. Sachin bansal

Answer and Explanation

Ans. A

Paytm has appointed Renu Satti as the CEO of Paytm Payments Bank. Satti currently is the vice president of business at Paytm.

Question 2: Which of the following station has been rated as the cleanest station?

A. Hazrat Nizamuddin railway station
B. Mumbai Central railway station
C. Visakhapatnam railway station
D. None of the above

Answer and Explanation

Ans. B

In a report released by Union Railway Minister Suresh Prabhu Visakhapatnam railway station in Andhra Pradesh was rated the cleanest station among the 75 busiest stations in the country.

Question 3: Where has Syria peace talks restarted?

A. Geneva
B. Rome
C. The Hague
D. Washington DC

Answer and Explanation

Ans. A

A new round of Syria peace talks aiming to resolve a six year conflict begins in Geneva.

Question 4: Who has Topped Forbes Global Game Changers List 2017?

A. Jack Dorsey
B. Jeff Bezos
C. Evan Spiegel
D .Mukesh Ambani

Answer and Explanation

Ans. D

Indian business tycoon, Chairman of Reliance Industries, Mukesh Ambani, has topped the list of Forbes second annual Global Game Changers.

Question 5: Who has been appointed as the Deputy Executive Secretary of UNFCCC?

A. José Graziano da Silva
B. OvaisSarmad
C. Filippo Grandi
D. Guy Ryder

Answer and Explanation

Ans. B

U.N. Secretary General Antonio Guterres appointed Ovais Sarmad to join the UNFCCC as the Deputy Executive Secretary.

Question 6: Which Indian state has introduced a logo for vehicles driven by persons with hearing impairment?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Bihar
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Ans. A

The Indian state of Telangana has introduced a logo for identifying vehicles driven by persons with hearing impairment and is the first state in the country to do so.

Question 7: Which state in India got its first cricket academy?

a. Punjab
b. Haryana
c. HP
d. J&K

Answer and Explanation

Ans. D

Jammu and Kashmir’s first ever cricket academy has officially started working to groom young budding cricketers of the state. The cricket academy, housed at Srinagar’s Bakshi Stadium, has got the government’s nod last month.

Question 8: Who has been appointed the next defence secretary of India?

A. G Mohan Kumar
B. Rajiv Kumar
C. Jagdish Prasad Meena
D. Sanjay Mitra

Answer and Explanation

Ans. D

The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved the appointment of Road Transport and Highways Secretary Sanjay Mitra as the next Defence Secretary.He will get a fixed tenure of two years as the defence secretary.

Question 9: Kochi Metro Rail Ltd has announced the employment of how many members from the transgender community?

A. 27
B. 23
C.21
D.20

Answer and Explanation

Ans. B

This is the first government owned company toformally appoint members of the transgender community. 23 transgender workers will be a part of the 530 Kudumbasree workers to be employed at 11 stations in Kochi Metro’s Aluva-Palarivattom corridor. They will be employed in different sections, including housekeeping and ticket counters, based on their qualifications.

Question 10: Which cricketer has been awarded honorary life membership to the Marylebone Cricket Club (MCC)?

A. Virender Sehwag
B. Anil Kumble
C. V V S Laxman
D. Gautam Gambhir

Answer and Explanation

Ans. C

Legendary batsman VVS Laxman was named an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club. The veteran player has played 134 Tests, 86 one-day internationals, and 25 Twenty20 internationals for India.

Current Affairs Quiz May 17 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16



Pin It on Pinterest