Current Affairs Quiz 18 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 May 2019

Question 1:The Lokpal is the first institution of its kind in India established under the Lokpal and Lokayuktas Act, _____________.
A. 2013
B. 2012
C. 2014
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: A

The Lokpal is the first institution of its kind in India established under the Lokpal and Lokayuktas Act, 2013. The current Chairperson of Lokpal is Pinaki Chandra Ghose.

Question 2:_____________ aka ‘CarryMinati’ has been named among TIME Magazine’s 10 Next Generation Leaders for 2019.
A. PrajaktaKoli
B. Ajey Nagar
C. Bhuvan Bam
D. Amit Bhadana

Answer and Explanation

Answer: B

Ajey Nagar aka ‘CarryMinati’ has been named among TIME Magazine’s 10 Next Generation Leaders for 2019.

Question 3:Indian Coast Guard Ship _________ has decommissioned after 29 years of service from 1990 to 2019.
A. Vigyaan
B. Kalhari
C. Vairagya
D. Vigraha

Answer and Explanation

Answer: D

Indian Coast Guard Ship Vigraha has decommissioned after 29 years of service from 1990 to 2019.

Question 4:_________ has become first Asian country to legalise same-sex marriage.
A. Taiwan
B. Hong Kong
C. Malaysia
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: A

Taiwan has become first Asian country to legalise same-sex marriage.

Question 5:International Museum Day is an international day a celebration that held every year on or around ___________, coordinated by the International Council of Museums.
A. 18 May
B. 16 May
C. 19 May
D. 17 May

Answer and Explanation

Answer: A

International Museum Day is an international day a celebration that held every year on or around 18 May, coordinated by the International Council of Museums.

Question 6:Who is the President of Pakistan?
A. Ahmed Khan
B. Imran Khan
C. Arif Alvi
D. Imran Hamid

Answer and Explanation

Answer: C

Prime minister: Imran Khan || Capital: Islamabad || Currency: Pakistani rupee || President: Arif Alvi

Question 7:RBI has directed NBFCs with asset size of over Rs ___________ to appoint a Chief Risk Officer.
A. 4000 crore
B. 3000 crore
C. 5000 crore
D. 6000 crore

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has directed NBFCs with asset size of over Rs 5000 crore to appoint a Chief Risk Officer.

Question 8:Ola has tied up with _______ to launch ‘Ola Money _____ Credit Card’.
A. SBI
B. ICICI
C. HDFC
D. Axis

Answer and Explanation

Answer: A

Ola has tied up with SBI to launch ‘Ola Money SBI Credit Card’. Ola Cabs, is an Indian origin online transportation network company developed by ANI Technologies Pvt. Ltd. As of May 2019, Ola was valued at about $6.2 billion. A variety of venture capitalists including Softbank have large stakes in the company.

Question 9:Manchester City has Won FA Cup 2018-19 defeating _________ in the final.
A. Watford FC
B. Everton FC
C. Arsenal FC
D. Sevilla FC

Answer and Explanation

Answer: A

Manchester City has Won FA Cup 2018-19 defeating Watford in the final.

Question 10:Footballer ___________ has become first Indian woman to play in the Spanish League.
A. Aditi Chauhan
B. Brishti Bagchi
C. Nongmaithem Ratanbala Devi
D. Loitongbam Ashalata Devi

Answer and Explanation

Answer: B

Footballer Brishti Bagchi has become first Indian woman to play in the Spanish League. She has selected for Madrid CFF Football club.

Daily Current Affairs: 18 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 18 May 2019 Current Affairs Quiz 18 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]