Current Affairs Quiz 18th 19th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18th 19th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18th 19th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18th 19th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18th 19th May 2020

Question 1:Prime Minister Benjamin Netanyahu has won the national election and hence elected as new ___________ Prime Minister.
A. Oman
B. Israel
C. Qatar
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: B

Prime Minister Benjamin Netanyahu has won the Israeli national election and hence elected as new Israeli Prime Minister. Israel: Capital: Jerusalem || The currency of Israel: Israeli shekel.

Question 2:Health Minister Harsh Vardhan will represent India at the ___________ World Health Assembly by WHO.
A. 71st
B. 73rd
C. 74th
D. 75th

Answer and Explanation

Answer: B

Health Minister Harsh Vardhan will represent India at the 73rd World Health Assembly by WHO.

Question 3: ____________ has acquired Ahmedabad-based Byte Prophecy, an automated insights and big data analytics company.
A. Tech Mahindra
B. Cognizant
C. Accenture
D. Infosys

Answer and Explanation

Answer: C

Accenture has acquired Ahmedabad-based Byte Prophecy, an automated insights and big data analytics company.

Question 4:Alibaba’s co-founder Jack Ma has resigned from _________ Board.
A. SoftBank
B. Sina Corp
C. Tencent
D. Rakuten

Answer and Explanation

Answer: A

Alibaba’s co-founder Jack Ma has resigned from SoftBank Board. || Softbank: Headquarters : Tokyo || CEO: Masayoshi Son

Question 5:HRD Minister Ramesh Pokhriyal has launched the set of seven titles on ‘Psycho-Social impact of pandemic & lockdown and how to Cope With’ under the corona studies series published by _____________.
A. National Book Trust
B. NCERT
C. Penguin Books
D. BHU Press

Answer and Explanation

Answer: A

HRD Minister Ramesh Pokhriyal has launched the set of seven titles on ‘Psycho-Social impact of pandemic & lockdown and how to Cope With’ under the corona studies series published by National Book Trust. NBT : Chairman– Govind Prasad Sharma || Headquarters–New Delhi.

Question 6:Government of India has launched an online ‘National Migrant Information System (NMIS)’ Portal to monitor movement of migrant workers which is developed by ______________.
A. National Disaster Management Trust
B. National Disaster Management Association
C. National Disaster Management Authority
D. National Disaster Management Organization

Answer and Explanation

Answer: C

Government of India has launched an online ‘National Migrant Information System (NMIS)’ Portal to monitor movement of migrant workers which is developed by National Disaster Management Authority (NDMA).

Question 7:International Museum Day is an international day held annually on or around ___________, coordinated by the International Council of Museums.
A. 16 May
B. 17 May
C. 18 May
D. 19 May

Answer and Explanation

Answer: C

International Museum Day is an international day held annually on or around 18 May, coordinated by the International Council of Museums.

Question 8:Who is the deputy Director-General of WHO?
A. Sanya Sachadeva
B. Anshula Kant
C. Gita Gopinath
D. Soumya Swaminathan

Answer and Explanation

Answer: D

WHO: Headquarters: Geneva, Switzerland || Director-General: Tedros Adhanom || deputy Director-General: Soumya Swaminathan.

Question 9: World AIDS Vaccine Day or HIV Vaccine Awareness Day is observed on .
A. 21 May
B. 20 May
C. 19 May
D. 18 May

Answer and Explanation

Answer: D

World AIDS Vaccine Day or HIV Vaccine Awareness Day is observed on 18 May. HIV vaccine advocates mark the day by promoting the continued urgent need for a vaccine to prevent HIV infection and AIDS.

Question 10:Who is the CEO of Accenture?
A. Julie Sweet
B. Jennifer Morgan
C. David P. Rowland
D. Mike Salvino

Answer and Explanation

Answer: A

Accenture: CEO: Julie Sweet || Headquarters: Dublin, Ireland

Daily Current Affairs: 18th 19th May

Daily Current Affairs 18th-19th May 2020 Current Affairs Quiz 18th-19th May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest