Current Affairs Quiz 2nd 3rd May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2nd 3rd May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2nd 3rd May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2nd 3rd May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2nd 3rd May 2020

Question 1:Indian tennis player _______________ has become the first Indian to be nominated for the Fed Cup Heart Award.
A. Sania Mirza
B. Leander Paes
C. Mahesh Bhupathi
D. Rohan Bopanna

Answer and Explanation

Answer: A

Indian tennis player Sania Mirza has became the first Indian to be nominated for the Fed Cup Heart Award. She has been nominated from the Asia/Oceania zone along with Indonesia’s Priska Medelyn Nugrorho.

Question 2:____________ Professor Thalappil Pradeep has been awarded for the Nikkei Asia Prize 2020.
A. IIT Delhi
B. IIT Madras
C. IIT Kanpur
D. IIT Kharagpur

Answer and Explanation

Answer: B

IIT Madras Professor Thalappil Pradeep has been awarded for the Nikkei Asia Prize 2020. The Nikkei Asia Prize is an award which recognizes the achievements of people and organizations that have improved the lives of people throughout Asia. The awards were created and presented by Nikkei Inc, one of the largest media corporations in Japan.

Question 3:_____________ has topped the list of states in providing employment under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
A. Chhattisgarh
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Chhattisgarh has topped the list of states in providing employment under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.

Question 4:The United Nations General Assembly declared ____________ to be World Press Freedom Day.
A. May 3
B. May 4
C. May 5
D. May 6

Answer and Explanation

Answer: A

The United Nations General Assembly declared May 3 to be World Press Freedom Day. Theme: Journalism without Fear or Favour.

Question 5:Jacqueline d’Arros Hughes has taken charge as Director-General of the ______________-based International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT).
A. Hyderabad
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Jacqueline d’Arros Hughes has taken charge as Director-General of the Hyderabad-based International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT). The International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics is an international organization which conducts agricultural research for rural development, headquartered in Patancheru with several regional centers and research stations.

Question 6:___________ has become first state in India to provide free and cashless insurance premium to people of the state.
A. Bihar
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C

Maharashtra has become first state in India to provide free and cashless insurance premium to people of the state. 100% inclusion of population from the state will be provided free health treatment under the Mahatma Jyotiba Phule Jan Aarogya Yojana.

Question 7:_______________ has been developed by CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI).
A. KisanSath App
B. Kusum Sabha App
C. Kisan Sabha App
D. KusumSath App

Answer and Explanation

Answer: C

Kisan Sabha App has been developed by CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI). Aim: To connect farmers to supply chain and freight transportation management system. Agriculture & Farmers Welfare Minister: Narendra Singh Tomar.

Question 8:Veteran _____________ anti-apartheid activist Denis Goldberg has passed away.
A. South African
B. Kenyan
C. Columbian
D. German

Answer and Explanation

Answer: A

Veteran South African anti-apartheid activist Denis Goldberg has passed away. Denis Theodore Goldberg was a South African social campaigner, who was active in the struggle against apartheid. He was accused No. 3 in the Rivonia Trial, alongside the better-known Nelson Mandela and Walter Sisulu, where he was also the youngest of the defendants.

Question 9:Doctor Thangjam Dhabali Singh from Manipur has been conferred the ‘Order of Rising Sun’ by the ____________.
A. Japan
B. South Korea
C. Myanmar
D. Thailand

Answer and Explanation

Answer: A

Doctor Thangjam Dhabali Singh from Manipur has been conferred the ‘Order of Rising Sun’ by the Japan. The Order of the Rising Sun is a Japanese order, established in 1875 by Emperor Meiji. The Order was the first national decoration awarded by the Japanese government, created on 10 April 1875 by decree of the Council of State. The badge features rays of sunlight from the rising sun.

Question 10:________ bagged the Sir Richard Hadlee Medal thus winning the prestigious New Zealand Cricketer of the Year award.
A. Trent Boult
B. Ross Taylor
C. Kane Williamson
D. Martin Guptill

Answer and Explanation

Answer: B

Ross Taylor bagged the Sir Richard Hadlee Medal thus winning the prestigious New Zealand Cricketer of the Year award.

Daily Current Affairs: 2nd 3rd May

Daily Current Affairs 2-3 May 2020 Current Affairs Quiz 2-3 May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest