Current Affairs Quiz 21 May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 May 2020

Question 1:India has given ____________ aid to the United Nations Relief and Works Agency working for the welfare of Palestinian refugees.
A. dollar 2 million
B. dollar 3 million
C. dollar 4 million
D. dollar 5 million

Answer and Explanation

Answer: A

India has given $2 million aid to the United Nations Relief and Works Agency working for the welfare of Palestinian refugees.

  • The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East is an UN agency created in December 1949 to support the relief and human development of Palestinian refugees. The UNRWA definition of “refugee” covers Palestinian who fled or were expelled from their homes during the 1948 Palestine War.
  • Headquarters location: Amman, Jordan || Commissioner-General: Christian Saunders
  • Question 2:___________ has launched a special Business Vertical dedicated to Gold Loans.
    A. Bank of Baroda
    B. Canara Bank
    C. Bank of India
    D. State Bank of India

    Answer and Explanation

    Answer: B

    Canara Bank has launched a special Business Vertical dedicated to Gold Loans. Canara Bank: Headquarters: Bangalore || Chairman: T.N. Manoharan || MD and CEO: L.V. Prabhakar.

    Question 3:______________ has extended 20500-crore Special Liquidity Facility to co-operative banks (Rs 15200 crore) and Regional Rural Banks (Rs 5300 crore) in various States.
    A. RBI
    B. SEBI
    C. Nabard
    D. IRDAI

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Nabard has extended 20500-crore Special Liquidity Facility to co-operative banks (Rs 15200 crore) and Regional Rural Banks (Rs 5300 crore) in various States.

    Question 4:Tata Consumer Products will acquire ___________’s stake in NourishCo Beverages Limited.
    A. CocaCola
    B. PepsiCo
    C. Unilever
    D. Nestlé

    Answer and Explanation

    Answer: B

    Tata Consumer Products will acquire PepsiCo’s stake in NourishCo Beverages Limited. Nourishco Beverages Limited: Founded: 2010 || Parent organizations: Tata Global Beverages, PepsiCo (India) Holdings Pvt. Ltd

    Question 5:The new book of ______________ named ‘Hop On: My Adventures on Boats, Trains and Planes’ was released.
    A. Ruskin Bond
    B. R. K. Narayan
    C. Khushwant Singh
    D. Rudyard Kipling

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Ruskin Bond’s new book named ‘Hop On: My Adventures on Boats, Trains and Planes’ was released. It contains a number of the author’s hilarious journeys and travel adventures.

    Question 6:Keva Bain of ____________ has been appointed as the president of the 73rd World Health Assembly.
    A. Barbados
    B. Jamaica
    C. Bahamas
    D. Bora Bora

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Keva Bain of Bahamas has been appointed as the president of the 73rd World Health Assembly.

    Question 7:Indian Steel Association has appointed DilipOommen CEO, _____________ as its new President.
    A. Rashtriya Ispat Nigam
    B. TATA Steel
    C. Arcelor Mittal Nippon Steel
    D. Bhushan Power and Steel

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Indian Steel Association has appointed Dilip Oommen CEO, Arcelor Mittal Nippon Steel as its new President. The Indian Steel Association (ISA), represents all the major Public Sector and Private Sector Steel Enterprises of India.

    Question 8:____________ has been appointed the chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development.
    A. Amitabh Kant
    B. Harsh Kumar Bhanwala
    C. Govinda Rajulu Chintala
    D. Arvind Panagariya

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Govinda Rajulu Chintala has been appointed the chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development. NABARD : Founded-12 July 1982 || Headquarters- Mumbai

    Question 9:National Anti-Terrorism Day is observed on ___________ every year in India.
    A. 24 May
    B. 23 May
    C. 22 May
    D. 21 May

    Answer and Explanation

    Answer: D

    National Anti-Terrorism Day is observed on 21 May every year in India. Anti-Terrorism Day is observed to mark the death anniversary of former prime minister Rajiv Gandhi who was assassinated on this day in 1991.

    Question 10: ‘National Test Abhyas’ has been launched by the Ministry of Human Resources Development which is developed by the _____________.
    A. Central Board of Secondary Education
    B. National Testing Agency
    C. University Grants Commission
    D. Union Public Service Commission

    Answer and Explanation

    Answer: B

    ‘National Test Abhyas’ has been launched by the Ministry of Human Resources Development which is developed by the National Testing Agency.

    Daily Current Affairs: 21 May

    Daily Current Affairs 21st May 2020 Current Affairs Quiz 21st May 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest