Current Affairs Quiz 22nd 23rd May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22nd 23rd May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22nd 23rd May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22nd 23rd May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22nd 23rd May 2020

Question 1:____________ and Airtel Africa has partnered to support children & families affected by COVID-19 in Africa Continent.
A. UNICEF
B. UNESCO
C. UNDP
D. WEF

Answer and Explanation

Answer: A

UNICEF and Airtel Africa has partnered to support children & families affected by COVID-19 in Africa Continent. UNICEF: Headquarters: New York || Head: Henrietta H. Fore

Question 2: ____________ Limited with Oil and Natural Gas Corporation Limited have signed an MoU to form a Joint Venture Company for Renewable Energy business.
A. BHEL
B. NTPC
C. BEL
D. HAL

Answer and Explanation

Answer: B

  • NTPC Limited with Oil and Natural Gas Corporation Limited have signed an MoU to form a Joint Venture Company for Renewable Energy business.
  • CMD of NTPC Limited: Gurdeep Singh.
  • CMD of Oil and Natural Gas Corporation Limited: Shashi Shanker.
  • Question 3:International Tea Day is observed annually on _____________, according to the United Nations.
    A. May 23
    B. May 20
    C. May 21
    D. May 22

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Tea Day is observed annually on May 21, according to the United Nations.
  • The concerning resolution was adopted on December 21, 2019 and calls on the United Nations Food and Agriculture Organization to lead the observance of the Day.
  • Question 4:The International Day for Biological Diversity is a United Nations–sanctioned international day for the promotion of biodiversity issues. It is currently held on _____________.
    A. May 23
    B. May 20
    C. May 21
    D. May 22

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The International Day for Biological Diversity is a United Nations–sanctioned international day for the promotion of biodiversity issues. It is currently held on May 22.
  • The International Day for Biological Diversity falls within the scope of the UN Post-2015 Development Agenda’s Sustainable Development Goals.
  • Question 5:World Bank Group has appointed _____________ as its new Vice President and Chief Economist.
    A. Carmen Reinhart
    B. Penny Goldberg
    C. Shanta Devarajan
    D. Kaushik Basu

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Bank Group has appointed Carmen Reinhart as its new Vice President and Chief Economist.
  • The World Bank is an international financial institution that provides loans and grants to the governments of poorer countries for the purpose of pursuing capital projects. It comprises two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development, and the International Development Association.
  • Headquarters: Washington DC || President: David Malpass
  • Question 6:__________ Private Equity firm KKR will invest 1.5 billion USD in Reliance Jio for a 2.32% stake.
    A. France
    B. UK
    C. USA
    D. German

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • USA Private Equity firm KKR will invest 1.5 billion USD in Reliance Jio for a 2.32% stake.
  • Kohlberg Kravis Roberts & Co is an American global investment firm that manages multiple alternative asset classes, including private equity, energy, infrastructure, real estate, credit, and, through its strategic partners, hedge funds.
  • Question 7:________________ with Uttar Pradesh Government has joined hands to set-up ‘UP Start-up Fund’ with a initial contribution of Rs 15 crore.
    A. RBI
    B. SEBI
    C. SIDBI
    D. NABARD

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Small Industries Development Bank of India with Uttar Pradesh Government has joined hands to set-up ‘UP Start-up Fund’ with a initial contribution of Rs 15 crore.
  • Small industrial Development Bank of India is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country.
  • Headquarters location: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Agency executive: : Mohammad Mustafa, (Chairman and Managing Director)
  • Question 8:The Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) has been reduced from __________ to 4.00%.
    A. 4.45%
    B. 4.40%
    C. 4.30%
    D. 4.35%

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Policy Repo Rate : 4.00%
  • Reverse Repo Rate : 3.35%
  • Marginal Standing Facility Rate : 4.25%
  • Bank Rate : 4.25%
  • CRR : 3%
  • SLR : 18.00%
  • Question 9:______________ Government has launched ‘Rajiv Gandhi KisanNyay Yojana’.
    A. Rajasthan
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Chhattisgarh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Chhattisgarh Government has launched ‘Rajiv Gandhi KisanNyay Yojana’.
  • Aim: To inject Rs 5100 crore into the Chhattisgarh’s rural economy by directly transferring the grant amount into the farmers’ accounts via Direct Benefit Transfer.
  • Governor: Anusuiya Uikey.
  • Question 10: ______________- Government has launched ‘SUKOON – COVID-19 Beat the Stress’ initiative.
    A. Chandigarh
    B. Jammu & Kashmir
    C. Puducherry
    D. Delhi

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Jammu & Kashmir Government has launched ‘SUKOON – COVID-19 Beat the Stress’ initiative.
  • Lieutenant Governor Jammu and Kashmir: Girish Chandra Murmu.
  • Daily Current Affairs: 22nd 23rd May

    Daily Current Affairs 22nd-23rd May 2020 Current Affairs Quiz 22nd-23rd May 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest