Current Affairs Quiz 23 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23 May 2019

Question 1:The BJP has become the single largest party and exceeded the previous record of the NDA with ______________ seats as a standalone party and 355 seats as NDA.
A. 301
B. 303
C. 302
D. 300

Answer and Explanation

Answer: B

The BJP has become the single largest party and exceeded the previous record of the NDA with 303 seats as a standalone party and 355 seats as NDA.

Question 2:___________ has achieved the highest ever growth of GSDP after its formation.
A. Jharkhand
B. Telangana
C. Sikkim
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Telangana has achieved the highest ever growth of GSDP after its formation. Telangana’s Gross State Domestic Product has grown 15% in the financial year ended March 31 at Rs 866875 crore.

Question 3:Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) is a scheme launched by Prime Minister on April 8, ____________ for providing loans upto 10 lakh to the non-corporate, non-farm small/micro enterprises.
A. 2015
B. 2014
C. 2016
D. 2013

Answer and Explanation

Answer: A

Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) is a scheme launched by Prime Minister on April 8, 2015 for providing loans upto 10 lakh to the non-corporate, non-farm small/micro enterprises.

Question 4:Rajiv Gandhi was an Indian politician who served as the ____________ Prime Minister of India from 1984 to 1989.
A. 6th
B. 5th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

Rajiv Ratna Gandhi was an Indian politician who served as the 6th Prime Minister of India from 1984 to 1989.

Question 5:______________ longest serving Labour PM Bob Hawke has passed away at 89.
A. Australia’s
B. England’s
C. America’s
D. Canada’s

Answer and Explanation

Answer: A

Robert James Lee Hawke AC GCL was an Australian politician who served as Prime Minister of Australia and Leader of the Labor Party from 1983 to 1991.

Question 6:The purpose of World Turtle Day, ______________, sponsored yearly since 2000 by American Tortoise Rescue.
A. May 26
B. May 25
C. May 23
D. May 24

Answer and Explanation

Answer: C

The purpose of World Turtle Day, May 23, sponsored yearly since 2000 by American Tortoise Rescue, is to bring attention to, and increase knowledge of and respect for, turtles and tortoises, and encourage human action to help them survive and thrive.

Question 7:Comedian ____________ has been acknowledged as the most viewed stand-up comedian in India and abroad by World book of Records London.
A. Sunil Grover
B. Raju Shrivastava
C. Kapil Sharma
D. Sumona Chakravarti

Answer and Explanation

Answer: C

Comedian Kapil Sharma has been acknowledged as the most viewed stand-up comedian in India and abroad by World book of Records London.

Question 8:______________ has appointed Mueenul Haq as High Commissioner to India.
A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. Maldives

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan has appointed Mueenul Haq as High Commissioner to India.

Question 9:Where is the Headquarter of Indian Oil Corporation?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Ahmedabad
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

IOC :- Headquarters: New Delhi || Chairperson: Sanjiv Singh

Question 10:Who is the Runner-up in Serie A Football League?
A. AC Milan
B. SSC Napoli
C. Inter Milan
D. Juventus

Answer and Explanation

Answer: B

Serie A: Winner: Juventus || Runner-up: SSC Napoli

Daily Current Affairs: 23 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 23 May 2019 Current Affairs Quiz 23 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest