Current Affairs Quiz 24 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24 May 2019

Question 1:Bengaluru-based medical doctor __________ was honoured with the ‘Global Asian of the Year 2018-19’ award in Dubai.
A. Hema Divakar
B. Hema Banerjee
C. Hema Goyal
D. Hema Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Bengaluru-based medical doctor Hema Divakar was honoured with the ‘Global Asian of the Year 2018-19’ award in Dubai.

Question 2:Supreme Court has full sanctioned strength of _________ judges, including the Chief Justice.
A. 30
B. 31
C. 32
D. 33

Answer and Explanation

Answer: B

Supreme Court has full sanctioned strength of 31 judges, including the Chief Justice.

Question 3:Science and Technology Ministry has signed an MoU with Department of Biotechnology and Department of Atomic Energy for a joint collaborative research programmes in the area of __________.
A. Cancer
B. AIDS
C. TB
D. Thalassemia

Answer and Explanation

Answer: A

Science and Technology Ministry has signed an MoU with Department of Biotechnology and Department of Atomic Energy for a joint collaborative research programmes in the area of Cancer.

Question 4:Scott Morrison is all set to be re-elected as the Prime Minister of ________.
A. Australia
B. Canada
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

Scott Morrison is all set to be re-elected as the Prime Minister of Australia. Australia Capital: Canberra || Currency: Australian dollar

Question 5:Tardar Sauce, nicknamed Grumpy _______, was an American Internet celebrity _______.
A. Cat
B. Dog
C. Rooster
D. Horse

Answer and Explanation

Answer: A

Tardar Sauce, nicknamed Grumpy Cat, was an American Internet celebrity cat. She was known for her permanently “grumpy” facial appearance, which was caused by an underbite and feline dwarfism.

Question 6:What is the Currency of Indonesia?
A. Kyat
B. Baht
C. Rupiah
D. Malay

Answer and Explanation

Answer: C

Official languages: Indonesian, Malay || Capital: Jakarta || Currency: Indonesian rupiah

Question 7:According to RBI Data, There is _________ rise in Debit card PoS swipes in March 2019 in comparison to the same period of 2018.
A. 23%
B. 25%
C. 20%
D. 27%

Answer and Explanation

Answer: D

According to RBI Data, There is 27% rise in Debit card PoS swipes in March 2019 in comparison to the same period of 2018.

Question 8:India was ranked ___________ out of 181 countries in Kids Right Index 2019.
A. 117th
B. 118th
C. 119th
D. 116th

Answer and Explanation

Answer: A

India was ranked 117th out of 181 countries in Kids Right Index 2019. Iceland has topped the charts followed by Portugal then Switzerland.

Question 9:In World Economic Situation and Prospects report, India’s growth rate for the current fiscal is ________.
A. 7.0%
B. 7.5%
C. 7.4%
D. 7.2%

Answer and Explanation

Answer: A

In World Economic Situation and Prospects report, India’s growth rate for the current fiscal is 7%.

Question 10:The 2nd Edition of India Open International Boxing tournament has concluded in __________.
A. Pune
B. Guwahati
C. Kolkata
D. Ranchi

Answer and Explanation

Answer: B

The 2nd Edition of India Open International Boxing tournament has concluded in Guwahati.

Daily Current Affairs: 24 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 24 May 2019 Current Affairs Quiz 24 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest