Content Ad 002

Current Affairs Quiz 24th May 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24th May 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 24th May 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 24th May 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24th May, 2024

 

Question 1:

Which university inaugurated the world’s highest observatory, the Atacama Observatory (TAO)?

A) Harvard University

B) University of Tokyo

C) University of Cambridge

D) Massachusetts Institute of Technology

Answer and Explanation

Answer: B) University of Tokyo

  • Explanation: The University of Tokyo inaugurated the Atacama Observatory (TAO), which is now the highest observatory in the world.

 

 

Question 2:

What role will Klaus Schwab transition to by January next year?

A) CEO of WEF

Content Ad 03

B) President of WEF

C) Chairman of the board of trustees

D) Head of the managing board

Answer and Explanation

Answer: C) Chairman of the board of trustees

  • Explanation: Klaus Schwab will become the chairman of the board of trustees as part of a governance evolution at the World Economic Forum (WEF).

 

 

Question 3:

Which countries have formally recognized Palestine as a state amidst the Israel-Hamas conflict?

A) France, Germany, Italy

B) Ireland, Norway, Spain

C) Canada, Australia, New Zealand

D) India, Japan, South Korea

Answer and Explanation

Answer: B) Ireland, Norway, Spain

  • Explanation: Ireland, Norway, and Spain have formally recognized Palestine as a state, leading to Israel recalling its ambassadors from these countries.

 

 

Question 4:

Which bank recently sold its entire stake in Protean eGov Technologies?

A) ICICI Bank

B) HDFC Bank

C) Axis Bank

D) Kotak Mahindra Bank

Answer and Explanation

Answer: B) HDFC Bank

  • Explanation: HDFC Bank sold its entire 3.20% stake in Protean eGov Technologies for Rs 150 crore.

 

 

Question 5:

Which two banks acquired stakes in CCIL IFSC Limited?

A) HSBC and SBI

B) ICICI and HDFC

C) Axis and Kotak

D) PNB and Yes Bank

Answer and Explanation

Answer: A) HSBC and SBI

  • Explanation: HSBC and State Bank of India (SBI) acquired 6.125% stakes each in CCIL IFSC Limited.

 

 

Question 6:

What license did Mahindra Finance secure from IRDAI?

A) Insurance broker license

B) Corporate agency license

C) Reinsurance license

D) Underwriting license

Answer and Explanation

Answer: B) Corporate agency license

  • Explanation: Mahindra Finance secured a corporate agency license from the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).

 

 

Question 7:

Who won the Shaw Prize in Astronomy for 2024?

A) Subrahmanyan Chandrasekhar

B) Srinivas R. Kulkarni

C) Venkatraman Ramakrishnan

D) Sudha Murty

Answer and Explanation

Answer: B) Srinivas R. Kulkarni

  • Explanation: Srinivas R. Kulkarni, an Indian-origin U.S. scientist, was awarded the Shaw Prize in Astronomy for 2024.

 

 

Question 8:

Which author and translator won the International Booker Prize for the novel “Kairos”?

A) Haruki Murakami and Philip Gabriel

B) Gabriel García Márquez and Edith Grossman

C) Jenny Erpenbeck and Michael Hofmann

D) Orhan Pamuk and Maureen Freely

Answer and Explanation

Answer: C) Jenny Erpenbeck and Michael Hofmann

  • Explanation: German author Jenny Erpenbeck and translator Michael Hofmann won the International Booker Prize for the novel “Kairos.”

 

 

Question 9:

Which company acquired the women’s wellness platform SocialBoat?

A) Fitbit

B) Garmin

C) Noise

D) Apple

Answer and Explanation

Answer: C) Noise

  • Explanation: Noise acquired the AI-driven women’s wellness platform SocialBoat to advance innovation in smart rings.

 

 

Question 10:

Which country will host the AFC Women’s Asian Cup 2026?

A) Japan

B) South Korea

C) China

D) Australia

Answer and Explanation

Answer: D) Australia

  • Explanation: Australia has been confirmed as the host for the AFC Women’s Asian Cup 2026.

 

 

Question 11:

What is the aim of the “Let’s Move India” campaign?

A) Promote digital literacy

B) Encourage participation in physical activity

C) Support small businesses

D) Increase vaccination rates

Answer and Explanation

Answer: B) Encourage participation in physical activity

  • Explanation: The “Let’s Move India” campaign aims to celebrate Olympians heading to the Paris Olympics and encourage everyone to engage in physical activity.

 

 

Question 12:

How many Gangetic dolphins are reported to be in the Gangetic River basin?

A) 2000

B) 3000

C) 4000

D) 5000

Answer and Explanation

Answer: C) 4000

  • Explanation: The Wildlife Institute of India reported over 4000 Gangetic dolphins in the Gangetic River basin.

 

 

Question 13:

When is the International Day of the Markhor celebrated?

A) May 23

B) May 24

C) June 5

D) July 11

Answer and Explanation

Answer: B) May 24

  • Explanation: The United Nations General Assembly proclaimed May 24 as the International Day of the Markhor.

 

 

Question 14:

Which day is celebrated as World Turtle Day?

A) May 22

B) May 23

C) June 5

D) July 1

Answer and Explanation

Answer: B) May 23

  • Explanation: World Turtle Day is celebrated annually on May 23 to raise awareness about turtles and tortoises.

 

 

Question 15:

Which airport in India achieved the zero waste to landfill accolade?

A) Mumbai International Airport

B) Delhi International Airport

C) Thiruvananthapuram International Airport

D) Bengaluru International Airport

Answer and Explanation

Answer: C) Thiruvananthapuram International Airport

  • Explanation: Thiruvananthapuram International Airport became the first airport in India to achieve the zero waste to landfill accolade.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img