Current Affairs Quiz 24th 25th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24th 25th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24th 25th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24th 25th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24th 25th May 2020

Question 1:United Nations has listed khudol of ____________ as one of top 10 Global Initiatives to fight COVID-19 pandemic.
A. Manipur
B. Nagaland
C. Sikkim
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

  • United Nations has listed khudol of Manipur as one of top 10 Global Initiatives to fight COVID-19 pandemic.
  • The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a center for harmonizing the actions of nations.
  • Secretary general: António Guterres || Headquarters: New York
  • Question 2: International Missing Children’s Day is an international day celebrated on ____________.
    A. May 26
    B. May 25
    C. May 27
    D. May 28

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • International Missing Children’s Day is an international day celebrated on May 25.
  • It is the same day as the United States’ National Missing Children’s Day designated by Ronald Reagan in 1983.
  • Question 3:World Turtle Day is observed on ____________.
    A. 24th May
    B. 25th May
    C. 23rd May
    D. 26th May

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Turtle Day is observed on 23rd May.
  • The purpose of World Turtle Day, sponsored yearly since 2000 by American Tortoise Rescue, is to bring attention to, and increase knowledge of and respect for, turtles and tortoises, and encourage human action to help them survive and thrive.
  • Question 4:Assam-based entrepreneur Jahnabi Phookan has been appointed as the National President of ______________ Ladies Organization replacing Harjinder Kaur Talwar.
    A. CCI
    B. FICCI
    C. NASSCOM
    D. ASSCHOM

    Answer and Explanation

    Answer: B

    Assam-based entrepreneur Jahnabi Phookan has been appointed as the National President of FICCI Ladies Organization replacing Harjinder Kaur Talwar.

    Question 5: Indian Economist Abhas Jha has been appointed by the ___________ to a key position on climate change and disaster management in South Asia.
    A. WB
    B. IMF
    C. WEF
    D. ADB

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Indian Economist Abhas Jha has been appointed by the World Bank to a key position on climate change and disaster management in South Asia.
  • The World Bank is an international financial institution that provides loans and grants to the governments of poorer countries for the purpose of pursuing capital projects.
  • It comprises two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development, and the International Development Association.
  • Headquarters: Washington DC || President: David Malpass
  • Question 6:India has become the 2nd largest manufacturer of PPE in the world after ____________.
    A. Japan
    B. USA
    C. China
    D. Russia

    Answer and Explanation

    Answer: C

    India has become the 2nd largest manufacturer of PPE in the world after China.

    Question 7:The ____________ will withdraw from the 35-nation Open Skies treaty which allows unarmed surveillance flights over member countries.
    A. United Kingdom
    B. France
    C. United States
    D. Russia

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The United States will withdraw from the 35-nation Open Skies treaty which allows unarmed surveillance flights over member countries.
  • The Treaty on Open Skies entered into force on January 1, 2002, and currently has 35 party states.
  • It establishes a program of unarmed aerial surveillance flights over the entire territory of its participants.
  • Question 8:___________ Government has launched ‘Shram Siddhi Abhiyan’ to provide jobs to labourers.
    A. Karnataka
    B. Maharashtra
    C. Gujarat
    D. Madhya Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Madhya Pradesh Government has launched ‘Shram Siddhi Abhiyan’ to provide jobs to labourers.
  • Lalji Tandon is an Indian politician serving as the 22nd and current Governor of Madhya Pradesh.
  • Daily Current Affairs: 24th 25th May

    Daily Current Affairs 24th-25th May 2020 Current Affairs Quiz 24th-25th May 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest