Content Ad 002

Current Affairs Quiz 27th May 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th May 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 27th May 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 27th May 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27th May, 2024

 

 

Question 1:

Which company recently launched the first batch of operational spy satellites for a new American intelligence network?

A) Blue Origin

B) SpaceX

C) NASA

D) Boeing

Answer and Explanation

Answer: B) SpaceX

  • Explanation: SpaceX launched the first batch of operational spy satellites as part of a new American intelligence network.

 

 

Question 2:

Who became India’s oldest woman to climb Mount Everest?

A) Sangeeta Bahl

Content Ad 03

B) Arunima Sinha

C) Jyoti Ratre

D) Bachendri Pal

Answer and Explanation

Answer: C) Jyoti Ratre

  • Explanation: Jyoti Ratre, an entrepreneur and fitness enthusiast from Madhya Pradesh, became India’s oldest woman to climb Mount Everest.

 

 

Question 3:

Who was recently appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of Air India?

A) Vinod Hejmadi

B) Campbell Wilson

C) Sanjay Sharma

D) Ratan Tata

Answer and Explanation

Answer: C) Sanjay Sharma

  • Explanation: Sanjay Sharma was appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of Air India, effective June 10, 2024.

 

 

Question 4:

Which company received ‘The Economic Times HR World Future Ready Organization Award 2024-25’?

A) NTPC

B) NHPC

C) BHEL

D) SAIL

Answer and Explanation

Answer: B) NHPC

  • Explanation: NHPC, India’s leading hydropower company, was honored with ‘The Economic Times HR World Future Ready Organization Award 2024-25’.

 

 

Question 5:

Which renowned spiritual leader received the first stamp marking the 200-year anniversary of Indian Origin Tamils in Sri Lanka?

A) Dalai Lama

B) Sadhguru

C) Sri Sri Ravi Shankar

D) Baba Ramdev

Answer and Explanation

Answer: C) Sri Sri Ravi Shankar

  • Explanation: Sri Sri Ravi Shankar received the inaugural stamp commemorating the 200-year anniversary of Indian Origin Tamils in Sri Lanka.

 

 

Question 6:

Which film by Payal Kapadia won the Grand Prix award at the 77th Cannes Film Festival?

A) The Disciple

B) Village Rockstars

C) All We Imagine as Light

D) Court

Answer and Explanation

Answer: C) All We Imagine as Light

  • Explanation: Payal Kapadia’s film ‘All We Imagine as Light’ won the Grand Prix award at the 77th Cannes Film Festival.

 

 

Question 7:

Where did DP World recently launch its largest free trade warehouse zone?

A) Mumbai

B) Delhi

C) Chennai

D) Bangalore

Answer and Explanation

Answer: C) Chennai

  • Explanation: DP World launched its largest free trade warehouse zone in Chennai, India.

 

 

Question 8:

How much loan did Fusion Micro Finance secure from the US International Development Finance Corporation (DFC)?

A) $15 million

B) $20 million

C) $25 million

D) $30 million

Answer and Explanation

Answer: C) $25 million

  • Explanation: Fusion Micro Finance secured a $25 million loan from the US International Development Finance Corporation (DFC).

 

 

Question 9:

Which service is the Maldives planning to launch to enhance bilateral ties with India?

A) UPI

B) RuPay

C) BharatQR

D) Paytm

Answer and Explanation

Answer: B) RuPay

  • Explanation: The Maldives plans to launch India’s RuPay service to enhance bilateral ties.

 

 

Question 10:

How much penalty did RBI impose on Hero FinCorp for fair practices code violation?

A) Rs 2 lakh

B) Rs 3.1 lakh

C) Rs 5 lakh

D) Rs 7.5 lakh

Answer and Explanation

Answer: B) Rs 3.1 lakh

  • Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) imposed a Rs 3.1 lakh penalty on Hero FinCorp for violating certain provisions of the fair practices code.

 

 

Question 11:

Which item became India’s fourth largest export with a 42% growth in FY24?

A) Pharmaceuticals

B) Automobiles

C) Smartphones

D) Textiles

Answer and Explanation

Answer: C) Smartphones

  • Explanation: Smartphones emerged as India’s fourth largest export item with a 42% growth, reaching $15.6 billion in FY24.

 

 

Question 12:

Which company launched AI-enhanced ‘Copilot+’ PCs?

A) Google

B) Apple

C) Microsoft

D) IBM

Answer and Explanation

Answer: C) Microsoft

  • Explanation: Microsoft launched AI-enhanced ‘Copilot+’ PCs developed in collaboration with Acer and ASUSTeK Computer.

 

 

Question 13:

What did the National Payments Corporation of India (NPCI) release guidelines for?

A) UPI transactions

B) Merchant acquisition on BHIM Aadhaar Pay

C) Digital wallets

D) Credit card payments

Answer and Explanation

Answer: B) Merchant acquisition on BHIM Aadhaar Pay

  • Explanation: NPCI released guidelines for acquiring banks to validate merchant details for BHIM Aadhaar Pay.

 

 

Question 14:

Which small finance bank was removed from the Second Schedule to the RBI Act, 1934?

A) Ujjivan Small Finance Bank

B) Equitas Small Finance Bank

C) Fincare Small Finance Bank

D) AU Small Finance Bank

Answer and Explanation

Answer: C) Fincare Small Finance Bank

  • Explanation: Fincare Small Finance Bank was removed from the Second Schedule to the RBI Act, 1934 as it ceased banking operations.

 

 

Question 15:

Which state led in adding transmission lines in 2023-24 according to the Central Electricity Authority?

A) Maharashtra

B) Gujarat

C) Tamil Nadu

D) Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D) Uttar Pradesh

  • Explanation: Uttar Pradesh led in adding transmission lines by state transmission companies in 2023-24, according to the Central Electricity Authority.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img