Current Affairs Quiz 27th-28th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th-28th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27th-28th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27th-28th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27th-28th May 2020

Question 1:Life Insurance Corporation of India has launched the modified version of _______________.
A. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
B. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana
C. Pradhan Mantri Jeevan Suraksha Yojana
D. Pradhan Mantri Jeevan Bima Yojana

Answer and Explanation

Answer: B

  • Life Insurance Corporation of India has launched the modified version of Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana.
  • An assured rate of return of 7.40 per cent per annum payable monthly (which is equivalent to 7.66 per cent per annum) for the entire duration of 10 years
  • LIC: Headquarters :Mumbai || Chairman: M R Kumar || MD: T C Suseel Kumar
  • Question 2:Airtel Payments Bank has drafted a partnership with ___________ to develop products for farmers and SMEs.
    A. Visa
    B. Mastercard
    C. RuPay
    D. American Express

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Airtel Payments Bank has drafted a partnership with Mastercard to develop products for farmers and SMEs.
  • Airtel Payments Bank: MD and CEO- Anubrata Biswas || Headquarters- New Delhi.
  • Mastercard: CEO: Ajaypal Singh Banga || Headquarters: Purchase, Harrison, New York, United States
  • Question 3: ‘CatchUp’ calling application has been launched by _______________.
    A. Microsoft
    B. Google
    C. Facebook
    D. Twitter

    Answer and Explanation

    Answer: C

    ‘CatchUp’ calling application has been launched by Facebook. CEO of Facebook: Mark Zuckerberg || Headquarters: California, US.

    Question 4:______________ has acquired Etergo BV which is an electric scooter OEM based out of Amsterdam.
    A. Ola
    B. Uber
    C. Meru
    D. Rapido

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Ola Electric Mobility has acquired Etergo BV which is an electric scooter OEM based out of Amsterdam. OLA: CEO: Bhavish Aggarwal || Headquarters location: Bengaluru

    Question 5:Author ______________ will release her latest book on children ‘The Ickabog’.
    A. JK Rowling
    B. Emma Watson
    C. Stephen King
    D. Neil Murray

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Author JK Rowling will release her latest book on children ‘The Ickabog’. JK Rowling is a British author, film producer, television producer, screenwriter, and philanthropist.

    Question 6:NASA has renamed its next-generation space telescope ‘Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST)’ in honour of _____________.
    A. Margaret Hamilton
    B. Maia Weinstock
    C. Nancy Grace Roman
    D. Sally Ride

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • NASA has renamed its next-generation space telescope ‘Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST)’ in honour of Nancy Grace Roman.
  • Nancy Grace Roman was a noted American astronomer who made important contributions to stellar classification and motions, and became the first female executive at NASA, and served as NASA’s first Chief of Astronomy.
  • She created NASA’s space astronomy program and is known to many as the “Mother of Hubble” for her foundational role in planning the Hubble Space Telescope. Throughout her career, Roman was also an active public speaker and educator, and an advocate for women in the sciences.
  • Question 7:Sandip Mukund Pradhan has been appointed the Director-General of ___________ Authority of India.
    A. Coal
    B. Steel
    C. Sports
    D. Olympic

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Sandip Mukund Pradhan has been appointed the Director-General of Sports Authority of India (SAI).
  • The Sports Authority of India is the apex national sports body of India, established in 1984 by the Ministry of Youth Affairs and Sports of Government of India for the development of sport in India.
  • Sports Authority of India : Headquarters: Delhi
  • Question 8:_______________ has signed an MoU with Narmada Basin Projects Company which is a wholly-owned company of Madhya Pradesh Govt. to fund various power projects.
    A. Power Grid Corporation
    B. REC
    C. BHEL
    D. Power Finance Corporation

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Power Finance Corporation has signed an MoU with Narmada Basin Projects Company which is a wholly-owned company of Madhya Pradesh Govt. to fund various power projects.
  • Power Finance Corporation Ltd. is an Indian financial institution. Established in 1986, it is the financial back bone of Indian Power Sector.
  • CMD of Power Finance Corporation: Rajeev Sharma || HQ: New Delhi
  • Question 9:Indian-American Rajiv Joshi has bagged the prestigious Inventor of the Year award by the ____________ Intellectual Property Law Association.
    A. Berlin
    B. Paris
    C. Landon
    D. New York

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Indian-American Rajiv Joshi has bagged the prestigious Inventor of the Year award by the New York Intellectual Property Law Association. The Inventor of the Year Award by the New York Intellectual Property Law Association is presented each year in recognition of the contribution that the invention has and/or will make towards society as a whole.

    Question 10:Indian Army Major _______________ will be honoured with United Nations Military Gender Advocate Award.
    A. Suman Gawani
    B. Avni Chaturvedi
    C. Shikha Sharma
    D. Jhoolan Singh

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Indian Army Major Suman Gawani will be honoured with United Nations Military Gender Advocate Award.
  • She was happened to be in South Sudan under the United Nations Mission.
  • Question 11:______________ has signed up with World Health Organization to work together to promote health through sport and physical activity.
    A. IOC
    B. FIFA
    C. FIH
    D. NBA

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Olympic Committee has signed up with World Health Organization to work together to promote health through sport and physical activity.
  • The International Olympic Committee is a non-governmental sports organisation based in Lausanne, Switzerland. Founded by Pierre de Coubertin and Demetrios Vikelas in 1894, it is the authority responsible for organising the modern Summer and Winter Olympic Games.
  • Headquarters: Lausanne, Switzerland || President: Thomas Bach
  • Daily Current Affairs: 27th-28th May

    Daily Current Affairs 27th-28th May 2020 Current Affairs Quiz 27th-28th May 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest