Current Affairs Quiz 29th 30th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29th 30th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29th 30th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29th 30th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29th 30th May 2020

Question 1:_____________ has signed an MoU with Karnataka Mango Board to support mango farmers.
A. Flipkart
B. Amazon
C. Tata Cliq
D. Sanpdeal

Answer and Explanation

Answer: A

Flipkart has signed an MoU with Karnataka Mango Board to support mango farmers. Flipkart: Established: October 2007 || Headquarter: Bengaluru || CEO: Kalyan Krishnamurthy.

Question 2:The first Chief Minister of __________ Ajit Jogi has passed away.
A. Karnataka
B. Chhattisgarh
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

The first Chief Minister of Chhattisgarh Ajit Jogi has passed away. Chief Minister of Chhattisgarh: Bhupesh Baghel || Governor: Sushri Anusuiya Uikey.

Question 3:World Hunger Day is observed globally on _________ every year.
A. 30 May
B. 29 May
C. 28 May
D. 31 May

Answer and Explanation

Answer: C

World Hunger Day is observed globally on 28 May every year. The aim of this initiative has been to not only spread awareness about the malaise of chronic hunger but also to solve hunger and poverty through sustainable undertakings.

Question 4:Aiman Ezzat has been appointed new _______________ CEO replacing Paul Hermelin.
A. Cognizant
B. Capgemini
C. IBM
D. HCL

Answer and Explanation

Answer: B

Aiman Ezzat has been appointed new Capgemini CEO replacing Paul Hermelin. Capgemini SE is a French multinational corporation that provides consulting, technology, professional, and outsourcing services. It is headquartered in Paris, France.

Question 5:______________ has appointed Thierry Delaporte as its CEO and Managing Director.
A. Wipro
B. Infosys
C. Cognizant
D. Tech Mahindra

Answer and Explanation

Answer: A

Wipro has appointed Thierry Delaporte as its CEO and Managing Director. Wipro: Owner: Azim Premji || Headquarters: Bengaluru

Question 6:Marcos Troyjo has been elected as next President of _____________.
A. ECB
B. ADB
C. NDB
D. AIIB

Answer and Explanation

Answer: C

Marcos Troyjo has been elected as next President of New Development Bank (NDB). The New Development Bank, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states. Headquarters location: Shanghai, China

Question 7:______________ has launched an Artificial Intelligence based Chat-bot ‘PAi’.
A. CTS
B. CCI
C. NPCI
D. IBA

Answer and Explanation

Answer: C

  • National Payment Corporation of India has launched an Artificial Intelligence based Chat-bot ‘PAi’.
  • Aim: To create awareness around NPCI’s products such as FASTag, RuPay, UPI, AePS etc.
  • National Payments Corporation of India is an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India.
  • Headquarters location: Mumbai || CEO: Dilip Asbe
  • Question 8:United Nations commemorates the International Day of United Nations Peacekeepers on _______________ every year.
    A. 28 May
    B. 31 May
    C. 30 May
    D. 29 May

    Answer and Explanation

    Answer: D

    United Nations commemorates the International Day of United Nations Peacekeepers on 29 May every year. Theme: ‘Women in Peacekeeping – A Key to Peace’.

    Question 9:Everest Day on May 29 every year in memory of the first summit of Mount Everest by _____________ and Tenzing Norgay Sherpa.
    A. George Mallory
    B. Peter Hillary
    C. George Hillary
    D. Sir Edmund Hillary

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Everest Day on May 29 every year in memory of the first summit of Mount Everest by Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay Sherpa.

    Question 10:_________________ is the world’s highest-paid athlete for 2020 in Forbes’ World’s Highest Paid Athlete List.
    A. Leo Messi
    B. Roger Federer
    C. LeBron James
    D. Cristiano Ronaldo

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Tennis Player Roger Federer is the world’s highest-paid athlete for 2020.
  • Top Five Players
  • 1. Roger Federer with $106.3 million USD.
  • 2. Cristiano Ronaldo ($105 million),
  • 3. Messi ($104 million)
  • 4. Neymar ($95.5 million)
  • 5. Basketball player LeBron James ($88.2 million)
  • Indian Cricketer Virat Kohli has been ranked at 66th position with $26 million.
  • Daily Current Affairs: 29th 30th May

    Daily Current Affairs 29th-30th May 2020 Current Affairs Quiz 29th-30th May 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest