Content Ad 002

Current Affairs Quiz 2nd May 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2nd May 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 2nd May 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 2nd May 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2nd May 2023

 

Question 1:

Where is the ISSF World Cup Shotgun 2023 taking place?

A) New Delhi, India

B) Rome, Italy

C) Cairo, Egypt

D) Sydney, Australia

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The ISSF World Cup Shotgun 2023 is currently being held in Cairo, Egypt.

 

Question 2:

Which two Indian warships were deployed in the inaugural ASEAN-India Maritime Exercise?

A) INS Vikrant and INS Kolkata

Content Ad 03

B) INS Delhi and INS Satpura

C) INS Talwar and INS Vikramaditya

D) INS Chennai and INS Rajput

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: India deployed its two primary warships, INS Satpura and INS Delhi, for the first ASEAN-India Maritime Exercise.

 

Question 3:

When will India start participating in the ICAO CORSIA and LTAG?

A) 2025

B) 2026

C) 2028

D) 2027

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: India will commence its participation in the ICAO CORSIA and LTAG starting from 2027.

 

Question 4:

Who is the Australian High Commissioner to India that announced a Government Grant for a Project in Kargil?

A) Scott Morrison

B) Barry O’Farrell

C) Julie Bishop

D) Alexander Downer

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Australian High Commissioner to India, Barry O’Farrell, declared a Government Grant specifically for a project in Kargil.

 

Question 5:

What is the name of the newly developed economical star sensor by the Indian Institute of Astrophysics (IIA)?

A) AstroSense

B) StarNav

C) StarBerrySense

D) OrionTracker

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The new economical star sensor developed by the Indian Institute of Astrophysics (IIA) is called ‘StarBerrySense’.

 

Question 6:

By which financial year are India’s exports to the UAE expected to rise to $50 billion?

A) 2025-26

B) 2027-28

C) 2026-27

D) 2024-25

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: India’s exports to the UAE are anticipated to increase to $50 billion by the financial year 2026-27.

 

Question 7:

Which organization collaborated with the Indian Navy to test the ‘ADC-150’?

A) HAL (Hindustan Aeronautics Limited)

B) ISRO (Indian Space Research Organisation)

C) BDL (Bharat Dynamics Limited)

D) DRDO (Defence Research and Development Organisation)

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Indian Navy jointly conducted a test for the ‘ADC-150’.

 

Question 8:

What is the main purpose of World Tuna Day?

A) Promote tuna recipes

B) Celebrate the tuna industry

C) Raise awareness about the importance of Tuna for humans and the environment

D) Mark the largest catch of tuna

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: World Tuna Day is commemorated to raise awareness about the significance of Tuna fish for both humans and the planet, emphasizing the need for sustainable fishing techniques.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img