Content Ad 002

Current Affairs Quiz May 31 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 31 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 31 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 31 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Who has been appointed as Vice-Chairman of National Commission for Minorities?

A. Mukhtar Abbas Naqvi
B. Gairul Hasan Rizvi
C. Naseem Ahmad
D. George Kurian

Answer and Explanation

Ans. D

Minister of State for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi has appointed George Kurian as Vice-Chairman of National Commission for Minorities.

Question 2: Who among the following is going to lead UN probe against Myanmar’s Rohingya Muslims?

A. KK Venugopal
B. Ram Jethmalani
C. Indira Jaising
D. Gopal Subramanium

Answer and Explanation

Ans. C

The UN rights council named a three-person team to probe alleged atrocities against Myanmar’s Rohingya Muslims. The mission will be led by Supreme Court advocate Indira Jaising.

Question 3: ISRO has signed MoU with which company for fodder acreage assessment?

A. AMUL
B. ITC
C. Nestle
D. Dabur

Answer and Explanation

Ans. A

AMUL has signed an agreement with ISRO for fodder acreage assessment using satellite observation and space technology.

Question 4: Nitin Seth recently resigned. He was the COO of which company?

A. Snapdeal
B. Jabong
C. Flipkart
D. ShopClues

Answer and Explanation

Ans. C

Flipkart’s Chief Operating Officer Nitin Seth has quit the company citing personal reasons.

Question 5: Where is India ranked in milk production in the world?

A.7
B.6
C.1
D.3

Answer and Explanation

Ans. C

The Agriculture Minister announced our country is number one in milk production in the world. India with an annual output of 146.3 million tones accounts for 18.5 per cent of world production, during 2014-15 as compared to 137.69 million tonnes during 2013-14 recording a growth of 6.26 per cent.

Question 6: Which country has won the 2017 Badminton Sudirman Cup?

A. Australia
B. South Korea
C. Australia
D. Singapore

Answer and Explanation

Ans. B

Korea sensationally snapped China’s 14-year vice-grip on the Sudirman Cup, coming from behind twice today to shock the ten-time champions in a 3-2 upset in the finale of the Sudirman Cup 2017.

Question 7: Padmalaya Nanda, who is representing India at the 2017 Little Miss Universe competition, is from which state of India?

A. Odisha
B. Bihar
C. Assam
D. Meghalaya

Answer and Explanation

Ans. A

Odia girl Padmalaya Nanda will represent India at the Little Miss Universe beauty pageant which is to be held in Georgia, US, commencing on May 31 and ending on June 6. The 12-year-old girl is a class 8 student of Stewart School in Cuttack.

Question 8: Who has been chosen for the for the Sangeet Natak Akademi Puraskar for the year 2016?

A. Dr Usha Raman
B. Santhosh Sadanandan
C. Vasudha Thozhur
D. Satyabrata Rout

Answer and Explanation

Ans. D

Satyabrata Rout, a professor from the Department of Theatre Arts, S N School of Arts and Communication, University of Hyderabad (UoH) has been awarded Sangeet Natak Akademi Puraskar for the year 2016.This award is the highest Indian recognition given to practising artists.

Question 9: How many MOU’s has India signed at the two-day Pacific Islands Conference in Suva ?

A. 5
B.10
C. 8
D. 9

Content Ad 03

Answer and Explanation

Ans. C

The Acting Fijian Prime Minister Aiyaz Sayed- Khaiyum inaugurated the conference where eight MoUs were signed on the day of inauguration. These MoUs were signed by five participating nations, namely Fiji, Cook Islands, Nauru, Samoa and Niue.

Question 10  ‘Un-Islamic’ Justice statue has been reinstalled in which country?

A. Pakistan
B. Turkey
C. Bangladesh
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Ans. C

Bangladesh has reinstalled a statue deemed “un-Islamic” by religious hardliners on the grounds of the Supreme Court.

 

Current Affairs Quiz May 31 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24
May-25May-26May-27May-28
May-29May-30May-31
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img