Content Ad 002

Current Affairs Quiz 31st May 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31st May 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 31st May 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 31st May 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 31st May, 2024

 

Question 1:

What is the new maximum limit for retirement and death gratuity in India?

A) Rs 15 lakh

B) Rs 20 lakh

C) Rs 25 lakh

D) Rs 30 lakh

Answer and Explanation

Answer: C) Rs 25 lakh

  • Explanation: The Indian government has raised the maximum limit of retirement gratuity and death gratuity from Rs 20 lakh to Rs 25 lakh, effective from January 1, 2024.

 

Question 2:

When is Goa Statehood Day celebrated?

A) January 26

Content Ad 03

B) May 30

C) August 15

D) November 1

Answer and Explanation

Answer: B) May 30

  • Explanation: Goa Statehood Day is celebrated annually on May 30 to commemorate the day when Goa attained statehood in 1987.

 

Question 3:

Which country is set to remove the Taliban from its list of banned terrorist organizations?

A) United States

B) India

C) Russia

D) China

Answer and Explanation

Answer: C) Russia

  • Explanation: Russia is set to remove the Taliban from its list of banned terrorist organizations, three years after the group regained power in Afghanistan.

 

Question 4:

Which country is donating advanced radar planes to Ukraine?

A) United States

B) United Kingdom

C) Sweden

D) Germany

Answer and Explanation

Answer: C) Sweden

  • Explanation: Sweden has announced the donation of two Saab Airborne Surveillance and Control (ASC) 890 aircraft to Ukraine to enhance its defense capabilities.

 

Question 5:

Who has been appointed as the new brand ambassador of Muthoot Pappachan Group?

A) Amitabh Bachchan

B) Salman Khan

C) Shah Rukh Khan

D) Akshay Kumar

Answer and Explanation

Answer: C) Shah Rukh Khan

  • Explanation: Shah Rukh Khan has been appointed as the new brand ambassador of the Muthoot Pappachan Group (MPG), also known as Muthoot Blue.

 

Question 6:

Who has been approved as the ICICI Prudential Board Chairman by IRDAI?

A) Sandeep Batra

B) Rakesh Ranjan

C) Mukesh Ambani

D) Anil Ambani

Answer and Explanation

Answer: A) Sandeep Batra

  • Explanation: Sandeep Batra has been approved as the ICICI Prudential Board Chairman by IRDAI.

 

Question 7:

Which batch IAS officer is Rakesh Ranjan, who was appointed as Chairman of the SSC?

A) 1990

B) 1992

C) 1995

D) 2000

Answer and Explanation

Answer: B) 1992

  • Explanation: Rakesh Ranjan, a 1992 batch IAS officer from the Manipur Cadre, has been appointed as the Chairman of the Staff Selection Commission (SSC).

 

Question 8:

Who has been elected as the new Director General of WOAH?

A) Dr. Emmanuelle Soubeyran

B) Dr. Maria Thompson

C) Dr. John Smith

D) Dr. Peter Richards

Answer and Explanation

Answer: A) Dr. Emmanuelle Soubeyran

  • Explanation: Dr. Emmanuelle Soubeyran has been elected as the new Director General of the World Organization for Animal Health (WOAH) for the 2024-2029 term.

 

Question 9:

Which organization has partnered with IIT-Bombay to develop India’s first Quantum Diamond Microchip Imager?

A) Infosys

B) TCS

C) Wipro

D) HCL

Answer and Explanation

Answer: B) TCS

  • Explanation: Tata Consultancy Services (TCS) has entered a strategic partnership with the Indian Institute of Technology, Bombay (IIT-Bombay), to develop India’s first Quantum Diamond Microchip Imager.

 

Question 10:

Which Chennai-based startup launched the world’s first space rocket with a single-piece 3D printed engine?

A) SpaceX India

B) Agnikul Cosmos

C) ISRO

D) Skyroot Aerospace

Answer and Explanation

Answer: B) Agnikul Cosmos

  • Explanation: Chennai-based startup Agnikul Cosmos has successfully launched the world’s first space rocket with a single-piece three-dimensional (3D) printed engine.

 

Question 11:

Where is the Indian Air Force participating in the ‘Red Flag 24’ exercise?

A) Nevada

B) Texas

C) Alaska

D) California

Answer and Explanation

Answer: C) Alaska

  • Explanation: The Indian Air Force (IAF) has joined a 16-day multi-nation mega military exercise in Alaska, United States, known as ‘Red Flag 24’.

 

Question 12:

Which two Indian business conglomerates were named among TIME’s World’s Most Influential Companies?

A) Adani Group and Reliance

B) Tata Group and Infosys

C) Reliance and Tata Group

D) Wipro and HCL

Answer and Explanation

Answer: C) Reliance and Tata Group

  • Explanation: Reliance Industries Limited (RIL) and Tata Group were named among the World’s 100 ‘Most Influential Companies’ by TIME magazine.

 

Question 13:

What is the projected credit growth rate for banks for FY25 according to CRISIL?

A) 10%

B) 12%

C) 14%

D) 16%

Answer and Explanation

Answer: C) 14%

  • Explanation: CRISIL Ratings predicts a slowdown in bank credit growth for fiscal year 2025 to 14%.

 

Question 14:

When is World No-Tobacco Day observed?

A) May 1

B) May 15

C) May 31

D) June 1

Answer and Explanation

Answer: C) May 31

  • Explanation: World No Tobacco Day is observed annually on May 31 to raise awareness about the health risks associated with tobacco use.

 

Question 15:

When was the first Hindi newspaper, Udant Martand, published in India?

A) 1820

B) 1826

C) 1830

D) 1835

Answer and Explanation

Answer: B) 1826

  • Explanation: The first Hindi newspaper, Udant Martand, was published in Calcutta on May 30, 1826, marking the beginning of Hindi journalism in India.

 

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img