Current Affairs Quiz 8th 9th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8th 9th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8th 9th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8th 9th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8th 9th May 2020

Question 1:Congress leader in Lok Sabha _______________ has been reappointed as chairperson of the Chairperson of the Public Accounts Committee (PAC).
A. Adhir Ranjan Chowdhury
B. Dilip Ghosh
C. SomenMitra
D. Shashi Tharoor

Answer and Explanation

Answer: A

Congress leader in Lok Sabha Adhir Ranjan Chowdhury has been reappointed as chairperson of the Chairperson of the Public Accounts Committee (PAC).

Question 2:United Nations Environment Programme (UNEP) has re-appointed Actress _____________ as its National Goodwill Ambassador for another two years.
A. Ameesha Patel
B. Dia Mirza
C. Esha Deol
D. Lara Dutta

Answer and Explanation

Answer: B

United Nations Environment Programme (UNEP) has re-appointed Actress Dia Mirza as its National Goodwill Ambassador for another two years. Dia Mirza is also a United Nations Sustainability Development Goals Advocate.

Question 3:_______________ Government has launched ‘AyushKavach-COVID’ App.
A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Government has launched ‘AyushKavach-COVID’ App. Aim: To help people get health remedies in the state.

Question 4:Mustafa al-Kadhimi has been appointed as the new Prime Minister of ____________.
A. Iraq
B. Iran
C. Qatar
D. Oman

Answer and Explanation

Answer: A

Mustafa al-Kadhimi has been appointed as the new Prime Minister of Iraq. Iraq : Capital- Baghdad || Currency- Iraqi dinar || President- Barham Salih.

Question 5: ________________ has become first state to provide Mid-Day Meal ration.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh has become first state to provide Mid-Day Meal ration. Governor of Madhya Pradesh: Lal Ji Tandon.

Question 6:The International Thalassaemia Day, celebrated annually on the _________ of May.
A. 6th
B. 7th
C. 8th
D. 9th

Answer and Explanation

Answer: C

The International Thalassaemia Day, celebrated annually on the 8th of May. Theme: ‘The dawning of a new era for thalassaemia’.

Question 7:_______________ has been appointed as the Director General of Labour Bureau in the Ministry of Labour and Employment.
A. Sudhir Sinha
B. BN Nandha
C. DPS Negi
D. Santosh Gangwar

Answer and Explanation

Answer: C

DPS Negi has been appointed as the Director General of Labour Bureau in the Ministry of Labour and Employment. The Ministry of Labour & Employment is one of the oldest and most important Ministries of the Government of India. Officeholder: Santosh Gangwar (MOS independent charge).

Question 8:Asian Infrastructure Investment Bank will offer a __________ million loan to India to combat Covid-19.
A. $500
B. $600
C. $400
D. $300

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Infrastructure Investment Bank will offer a $500 million loan to India to combat Covid-19. Asian Infrastructure Investment Bank: Headquarters: Beijing || President :JinLiqun

Question 9:______________ has launched ‘Surakshit Dada-Dadi & Nana-Nani Abhiyan’ with Piramal Foundation.
A. NITI Aayog
B. Health & Family Welfare Ministry
C. Department of Science and Technology
D. Home Affairs Ministry

Answer and Explanation

Answer: A

NITI Aayog has launched ‘Surakshit Dada-Dadi & Nana-Nani Abhiyan’ with Piramal Foundation. Aim: To protect senior citizens during COVID-19.

Question 10:Which of the following has topped in India with the highest Internet penetration in ‘Digital in India’ report by Internet & Mobile Association of India (IAMAI)?
A. Kerala
B. Delhi
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Delhi has topped in India with the highest Internet penetration in ‘Digital in India’ report by Internet & Mobile Association of India (IAMAI).

Daily Current Affairs: 8th 9th May

Daily Current Affairs 8th & 9th May 2020 Current Affairs Quiz 8th & 9th May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest