Current Affairs Quiz 1 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 November 2018

Question 1: _________________ responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.
A. UNWTO
B. WB
C. UNESCO
D. UNICEF

Answer and Explanation

Answer: A

The World Tourism Organization is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. || Headquarters: Madrid, Spain || Founded: 1975 || Parent organization: United Nations

Question 2: Where is the Headquarters of UN-Habitat?
A. Rwanda
B. Kenya
C. Brazil
D. Syria

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Nairobi, Kenya || Abbreviation: UN-Habitat || Head: Maimunah Mohd Sharif || Founded: 1978 || Parent organization: United Nations

Question 3: When was FTII founded ?
A. 1960
B. 1951
C. 1956
D. 1971

Answer and Explanation

Answer: A

Director: Bhupendra Kainthola || Founded: 1960 || Awards: National Film Award

Question 4: Orang National Park is located in ___________
A. Nagaland
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

Assam:- Capital: Dispur || Chief Minister: Sarbananda Sonowal || Governor: Jagdish Mukhi.

Question 5: Who is the president of CSIR?
A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. M V Naidu
D. Harsh Vardhan

Answer and Explanation

Answer: A

CSIR:- Headquarters: New Delhi || President: PM Narendra Modi || Vice-President: Dr. Harsh Vardhan.

Question 6: Who is the DG of World Wildlife Fund
A. Georgio Sysliny
B. Maouro Icardi
C. Marco Lambertini
D. Takahiko Nakaho

Answer and Explanation

Answer: C

WWF International:- Headquarters: Gland, Switzerland || Director-General: Marco Lambertini.

Question 7: Where is the headquarter of SAFF?
A. Nepal
B. Pakistan
C. India
D. Bhutan

Answer and Explanation

Answer: C

President: Kazi Salahuddin || Founded: 1997 || Membership: 7 member associations || Motto: Strength in Unity || Parent organization: Asian Football Confederation || Headquarters: New Delhi, India

Question 8: Malala Yousafzai will be honoured with ‘Gleitsman Award’ by ___________ University.
A. Harvard
B. Oxford
C. MIT
D. Atlanta

Answer and Explanation

Answer: A

Malala Yousafzai will be honoured with ‘Gleitsman Award’ by Harvard University.

Question 9: The _________ edition of Bi-annual Living Planet Report 2018 was released by World Wildlife Fund(WWF).
A. 12th
B. 13th
C. 10th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: A

The twelfth edition of Bi-annual Living Planet Report 2018 was released by World Wildlife Fund(WWF).

Question 10: Former Indian Hockey captain Sandeep Singh’s statue has been installed at the ___________ Wax Museum.
A. Delhi
B. Jaipur
C. Landon
D. Dubai

Answer and Explanation

Answer: B

Former Indian Hockey captain Sandeep Singh’s statue has been installed at the Jaipur Wax Museum.

Daily Current Affairs: 1 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1

Daily Current Affairs 1 November 2018 Current Affairs Quiz 1 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest