Current Affairs Quiz 1 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 November 2019

Question 1:Dineshwar Sharma has been appointed as new Administrator of _______________.
A. Lakshadweep
B. Daman and Diu
C. Puducherry
D. Dadra and Nagar Haveli

Answer and Explanation

Answer: A

Dineshwar Sharma has been appointed as new Administrator of Lakshadweep.

Question 2:Government of India has drafted a Committee of Secretaries, headed by Cabinet Secretary ______________ to examine the financial stress of the telecom sector.
A. Rajiv Mehrishi
B. Rajiv Gauba
C. Pradeep Kumar Sinha
D. Sanjay Mitra

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India has drafted a Committee of Secretaries, headed by Cabinet Secretary Rajiv Gauba to examine the financial stress of the telecom sector.

Question 3:Padma Shri awardee & India’s oldest Yoga teacher _________ has passed away.
A. V. Nanammal
B. Sulagitti Narasamma
C. Rajagopalan
D. Arvind Vasudevan

Answer and Explanation

Answer: A

V. Nanammal was India’s oldest yoga teacher. She trained one million students over 45 years and taught one hundred students daily. Six hundred of her students have become yoga instructors around the world.

Question 4:World Vegan Day is an annual event celebrated by vegans around the world every __________.
A. 1st November
B. 4th November
C. 2nd November
D. 3rd November

Answer and Explanation

Answer: A

World Vegan Day is an annual event celebrated by vegans around the world every 1 November.

Question 5:What is the Capital of Iraq?
A. Tehran
B. Mosul
C. Kabul
D. Baghdad

Answer and Explanation

Answer: D

Iraq: Capital- Baghdad || Currency- Iraqi dinar || President- Barham Salih || Prime minister-Adil Abdul-Mahdi

Question 6:United Nations General Assembly has designated __________ as World Cities Day.
A. 30th October
B. 29th October
C. 31st October
D. 28th October

Answer and Explanation

Answer: C

United Nations General Assembly has designated 31st October as World Cities Day.

Question 7:Bombay Stock Exchange – __________ (USA based Insurance Exchange) Joint Venture has got in-principle approval from IRDAI for insurance broking business.
A. Leisure Corp
B. ItzCash Card
C. Ebix
D. State Farm

Answer and Explanation

Answer: C

Bombay Stock Exchange – Ebix (USA based Insurance Exchange) Joint Venture has got in-principle approval from IRDAI for insurance broking business.

Question 8:Sri Lanka and UNEP have announced a new Colombo Declaration for tackling Global __________ Challenge.
A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Carbon

Answer and Explanation

Answer: A

Sri Lanka and UNEP have announced a new Colombo Declaration for tackling Global Nitrogen Challenge.

Question 9:___________ has launched a healthcare tool ‘Preventive Health’ for check-up reminders.
A. Facebook
B. WhatsApp
C. Instagram
D. Twitter

Answer and Explanation

Answer: A

Facebook has launched a healthcare tool ‘Preventive Health’ for check-up reminders.

Question 10:The first-ever common foundation course ‘Aarambh’ for 2019 batch IAS probationers has begun at Statue of Unity in __________, Gujarat.
A. Saputara
B. Kevadia
C. Pavagadh
D. Mehsana

Answer and Explanation

Answer: B

The first-ever common foundation course ‘Aarambh’ for 2019 batch IAS probationers has begun at Statue of Unity in Kevadia, Gujarat.

Daily Current Affairs: 1 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 1 November 2019 Current Affairs Quiz 1 November 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest