Content Ad 002

Current Affairs Quiz 10th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 10th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 10th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 10th November 2023

 

 

Question 1:

Who launched the ‘Bharat Organics’ brand of National Cooperative Organics Limited?

A) Narendra Modi

B) Amit Shah

C) Rajnath Singh

D) Nirmala Sitharaman

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Union Minister Amit Shah launched the ‘Bharat Organics’ brand of National Cooperative Organics Limited.

 

 

Question 2:

What is the theme of National Legal Services Day 2023?

A) Legal Equality for All

Content Ad 03

B) Empowering the Marginalised through Legal Awareness

C) Access to Justice for All: Empowering the Marginalised through Legal Awareness

D) Justice for Every Citizen

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The theme of National Legal Services Day 2023 is ‘Access to Justice for All: Empowering the Marginalised through Legal Awareness’.

 

 

Question 3:

Which organization collaborated with the Indian Institute of Corporate Affairs on energy sector regulation?

A) FSR Global

B) World Bank

C) United Nations

D) International Monetary Fund

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: IICA and FSR Global collaborated to promote academia and research on regulatory issues of the energy sector.

 

 

Question 4:

How many people were diagnosed with tuberculosis globally in 2022, according to the WHO Global TB Report 2023?

A) 6 million

B) 7.5 million

C) 8 million

D) 5 million

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: According to WHO’s Global TB Report 2023, 7.5 million people were newly diagnosed with tuberculosis in 2022.

 

 

Question 5:

Which state led in mutual fund investments in India during Q2FY24 as per AMFI data?

A) Maharashtra

B) Gujarat

C) Karnataka

D) Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Maharashtra emerged as the leader in mutual fund investments in India during Q2FY24.

 

 

Question 6:

Who received the Council of Fashion Designers of America’s (CFDA) Fashion Icon Award in 2023?

A) Kim Kardashian

B) Serena Williams

C) Naomi Osaka

D) Maria Sharapova

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Serena Williams received the CFDA Fashion Icon Award in 2023, becoming the first athlete to receive this award.

 

 

Question 7:

Which Bollywood actor was appointed as the ‘UPI Safety Ambassador’ by NPCI?

A) Akshay Kumar

B) Pankaj Tripathi

C) Amitabh Bachchan

D) Shah Rukh Khan

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: NPCI appointed Bollywood actor Pankaj Tripathi as its ‘UPI Safety Ambassador.’

 

 

Question 8:

What type of drones is the Indian Army set to induct from Israel?

A) Heron Mark 2 drones

B) Hermes 900 Starliner drones

C) Predator drones

D) MQ9 Reaper drones

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Indian Army is set to induct Hermes 900 Starliner drones from Israel.

 

 

Question 9:

When is World Urbanism Day observed globally?

A) November 8

B) November 9

C) November 7

D) November 10

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: World Urbanism Day is observed globally on November 8th.

 

 

Question 10:

What is the theme for World Urbanism Day 2023?

A) Urban Development for All

B) Sustainable Urban Growth

C) Learn Globally, Apply Locally

D) Cities for Life

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The theme for World Urbanism Day2023 is “Learn Globally, Apply Locally.”

 

 

Question 11:

What is the theme of World Quality Week 2023?

A) Quality in Every Aspect

B) Quality: Realising Your Competitive Potential

C) Achieving Quality Together

D) Quality for a Better World

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme of World Quality Week 2023 is “Quality: Realising Your Competitive Potential.”

 

 

Question 12:

When is World Science Day for Peace and Development observed?

A) November 8

B) November 9

C) November 10

D) November 11

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: World Science Day for Peace and Development is observed on November 10 each year.

 

Content Ads 02 Sample 01

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update