Current Affairs Quiz 11 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 November 2018

Question 1: Who is the founder of Moody’s Corporation?
A. Tom Moody
B. John Moody
C. Greg Moody
D. Rafa Moody

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: New York, US || CEO: Raymond W. McDaniel Jr. || Parent organization: Moody’s Corporation || Founder: John Moody || Founded: 1909, New York City, New York, United States

Question 2: Who is the Chairman of Energy Efficiency Services Limited?
A. Rajeev surana
B. Rajeev Sharma
C. Paraschand saraf
D. Ashok Gehlot

Answer and Explanation

Answer: B

Rajeev Sharma, Chairman, EESL. || Energy Efficiency Services Limited is an energy service company of the Government of India and is the world’s largest public ESCO. It is 100% government owned, a joint venture of state-owned NTPC Limited, Power Finance Corporation, Rural Electrification Corporation and POWERGRID.

Question 3: National Education Day is observed on________?
A. 10 November
B. 11 November
C. 12 November
D. 13 November

Answer and Explanation

Answer: B

National Education Day is an annual observance in India to commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad,the first education minister of independent India, who served from 15 August 1947 until 2 February 1958. National Education Day of India is celebrated on 11 November every year.

Question 4: Who is the Crown Prince of Abu Dhabi?
A. Mohammed bin Zayed Al Nahyan
B. Mohammed bin Zayed Al Sisi
C. Mohammed bin Zayed Al Fatah
D. Mohammed bin Zayed Al Shahan

Answer and Explanation

Answer: A

He is also as MBZ or MbZ, is the Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE’s Armed Forces. He is seen as the driving force behind the UAE’s activist foreign policy and is a leader of a campaign against Islamist movements in Arabia.

Question 5: __________ is planning to establish an ombudsman for digital payments by March 2019.
A. GOI
B. RBI
C. SEBI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: B

Reserve Bank of India is planning to establish an ombudsman for digital payments by March 2019.

Question 6: PM Modi will attend the swearing-in ceremony of Ibrahim Mohamed Solih, the __________’ New President.
A. Bangladesh
B. Indonesia
C. Maldives
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: C

PM Modi will attend the swearing-in ceremony of Ibrahim Mohamed Solih, the Maldives’ New President.

Question 7: _____________ has stepped down from the post of US Attorney General.
A. Jeff Junior
B. Jeff Parker
C. Jeff Sessions
D. Nikki Haley

Answer and Explanation

Answer: C

Jeff Sessions has stepped down from the post of US Attorney General.

Question 8: Who is the first Minister of Education in the Indian government?
A. Abul Kalam Azad
B. JB Kriplani
C. Govind Vallabh Pant
D. Sucheta Kriplani

Answer and Explanation

Answer: A

Abul Kalam Azad was an Indian scholar and the senior Muslim leader of the Indian National Congress during the Indian independence movement. Following India’s independence, he became the first Minister of Education in the Indian government.

Question 9: _________________ will observe ‘Rosogolla Day’ on November 14
A. West Bengal
B. Odisha
C. Assam
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

West Bengal will observe ‘Rosogolla Day’ on November 14

Question 10: Power Minister _____________ has inaugurated the International Symposium to Promote Innovation & Research in Energy Efficiency (INSPIRE 2018)
A. NK Singh
B. RK Singh
C. SK Singh
D. VK Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Power Minister R K Singh has inaugurated the International Symposium to Promote Innovation & Research in Energy Efficiency (INSPIRE 2018)

Daily Current Affairs: 11 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1Nov.-2Nov.-3Nov.-4Nov.-5
Nov.-6Nov.-7Nov.-8Nov.-9Nov.-10
Nov.-11

Daily Current Affairs 11 November 2018 Current Affairs Quiz 11 November 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest