Current Affairs Quiz 11 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11 November 2019

Question 1:Former _____________ TN Seshan has passed away.
A. Chief Election Commissioner of India
B. Chief Justice of India
C. Comptroller and Auditor General of India
D. Chief Central Vigilance Commissioner

Answer and Explanation

Answer: A

Former chief election commissioner TN Seshan has passed away.

Question 2:National Education Day is celebrated on 11 November on the birth anniversary of Independent India’s first Education Minister _____________.
A. Maulana Abdul Kalam Azad
B. Maulana Abul Kalam Azad
C. Maulana Abu Kalam Azad
D. Maulana Adil Kalam Azad

Answer and Explanation

Answer: B

National Education Day is celebrated on 11 November on the birth anniversary of Independent India’s first Education Minister Maulana Abul Kalam Azad.

Question 3:___________ maestro Ramakant Gundecha passed away on 8 November, 2019.
A. Dhrupad
B. Thumri
C. Khyal
D. Tarana

Answer and Explanation

Answer: A

Dhrupad maestro Ramakant Gundecha passed away on 8 November, 2019. The Gundecha brothers, founders of Bhopal’s Gurukul Drupad Sansthan, are known for reviving and performing the dhrupad, one of the oldest forms of Hindustani music. The brothers were awarded the Padma Shri together in 2012.

Question 4:PM Modi will be in __________ on 13th-14th November 2019 to attend the 11th BRICS summit.
A. Brazil
B. China
C. Russia
D. South Africa

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi will be in Brasilia, Brazil on 13th-14th November 2019 to attend the 11th BRICS summit.

Question 5:What is the Capital of Mali?
A. Keita
B. Malian City
C. Boubacar
D. Bamako

Answer and Explanation

Answer: D

Mali: President: Ibrahim Boubacar Keïta || Capital: Bamako || Currency: West African CFA Franc.

Question 6:____________ based writer Abhisek Sarkar has won Gemcon Young Literature Award at Dhaka Literature festival.
A. Assam
B. Odisha
C. West Bengal
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: C

West Bengal based writer Abhisek Sarkar has won Gemcon Young Literature Award at Dhaka Literature festival.

Question 7:The 5th edition of Global Exhibition on Services ‘GES 2019’ will be held from November 26 to 28 at ___________.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Bengaluru
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th edition of Global Exhibition on Services ‘GES 2019’ will be held from November 26 to 28 at Bengaluru.

Question 8:Export-Import Bank has provided a USD 30 million Line of Credit to ____________ for a potable water project.
A. Gambia
B. Guyana
C. Mali
D. Ghana

Answer and Explanation

Answer: D

Export-Import Bank has provided a USD 30 million Line of Credit to Ghana for a potable water project.

Question 9:______________ of Australia has defeated Elina Svitolina of Ukraine to win the WTA Finals in China
A. Ashleigh Barty
B. Alison Riske
C. Karolína Pliskova
D. Simona Halep

Answer and Explanation

Answer: A

Ashleigh Barty of Australia has defeated Elina Svitolina of Ukraine to win the WTA Finals in China

Question 10:Cricket ___________ has appointed former cricketer Melanie Jones as its New director.
A. South Africa
B. Australia
C. England and Wales
D. New Zealand

Answer and Explanation

Answer: B

Cricket Australia has appointed former cricketer Melanie Jones as its New director.

Daily Current Affairs: 11 November

Daily Current Affairs 11 November 2019 Current Affairs Quiz 11 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest