Current Affairs Quiz 11th 12th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th 12th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11th 12th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11th 12th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11th 12th November 2020

Question 1:Indian Super League (ISL) outfit FC Goa have entered into a new partnership with Red Bull Leipzig of _________.
A. Spain
B. Germany
C. France
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: B

  • Indian Super League (ISL) outfit FC Goa have entered into a new partnership with Red Bull Leipzig of Germany.
  • The Indian Super League is a professional football league which represents the sport’s highest level in India. The league comprises 11 teams with each season generally running from November to March. During the league stage of the competition, each club will play 20 games against the others in a round-robin style.
  • Question 2:_____________ has topped the Edelgive Hurun India Philanthropy List 2020.
    A. Ratan Tata
    B. Azim Premji
    C. Mukesh Ambani
    D. Gautam Adani

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The founder of Wipro, Azim Premji has topped the Edelgive Hurun India Philanthropy List 2020.
  • Azim Premji made the highest contribution of Rs 7,904 crore between April 2019 and March 2020 towards philanthropic causes.
  • Question 3:____________ was conferred with Tata Literature Lifetime Achievement Award.
    A. Chetan Bhagat
    B. Amitav Ghosh
    C. Ruskin Bond
    D. Khushwant Singh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Ruskin Bond was conferred with Tata Literature Lifetime Achievement Award
  • Ruskin Bond is an Indian author of British descent. He lives with his adopted family in Landour, Mussoorie, India. The Indian Council for Child Education has recognised his role in the growth of children’s literature in India.
  • Question 4:National Education Day is celebrated on __________ every year.
    A. 11 November
    B. 12 November
    C. 13 November
    D. 14 November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • National Education Day is celebrated on 11 November every year.
  • Aim: To commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad, the first education minister of independent India.
  • Question 5:____________ has launched the book ‘Thavaasmi: Life and Skills through the lens of Ramayana’.
    A. Vice President
    B. President
    C. Prime Minister
    D. Home Minister

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Vice President Venkaiah Naidu has launched the book ‘Thavaasmi: Life and Skills through the lens of Ramayana’.
  • The book is authored by Rallabandi Srirama Chakradhar and co-author by Amara Sarada Deepthi.
  • The book tells the story of Ramayana as a dialogue between a father and daughter.
  • Question 6:__________ has launched world’s first 6G experiment satellite.
    A. Russia
    B. Japan
    C. China
    D. USA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • China has launched world’s first 6G experiment satellite.
  • China: Capital: Beijing || China Currency: Renminbi || China President: Xi Jinping.
  • Question 7:Guadalajara of Mexico was named World Book Capital for the year 2022 by Audrey Azoulay, the Director-General of __________.
    A. UNDP
    B. UNICEF
    C. UNESCO
    D. WEF

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Guadalajara of Mexico was named World Book Capital for the year 2022 by Audrey Azoulay, the Director-General of UNESCO.
  • UNESCO: Headquarters: Paris, France || Head: Audrey Azoulay || Founded: 16 November 1945
  • Question 8:The __________ Summit of SCO Council of Heads of State has been concluded and was chaired by the Russian President Vladimir Putin.
    A. 22nd
    B. 21st
    C. 19th
    D. 20th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The 20th Summit of SCO Council of Heads of State has been concluded and was chaired by the Russian President Vladimir Putin.
  • Prime Minister Narendra Modi led the Indian delegation.
  • Daily Current Affairs: 11th 12th November

    Daily Current Affairs 11th-12th November 2020 Current Affairs Quiz 11th-12th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest