Content Ad 002

Current Affairs Quiz 11th November 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th November 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 11th November 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 11th November 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11th November 2023

 

 

Question 1:

Who inaugurated the 2nd edition of World Food India (WFI 2023)?

A) Raj Kumar Singh

B) Anindita Mitra

C) Venkat Nageswar Chalasani

D) Narendra Modi

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 2nd edition of World Food India, which is mentioned in the first point of the National Affairs.

 

 

Question 2:

Where was the 6th Assembly of the International Solar Alliance (ISA) held?

A) Mumbai

Content Ad 03

B) New Delhi

C) Bangalore

D) Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The 6th Assembly of the ISA was held in New Delhi, as stated in the second point of the National Affairs.

 

 

Question 3:

What is the focus of the MoUs signed by IIS Kanpur?

A) Food Processing

B) Solar Energy

C) Aerospace and Defense

D) Telecommunications

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: IIS Kanpur signed MoUs focused on empowering the youth in the aerospace and defense sectors, as indicated in the fourth point of National Affairs.

 

 

Question 4:

What is the name of the Unmanned Aircraft System certified by DGCA from Flying Wedge?

A) FWDA10

B) UAS7

C) SkyGuard

D) EagleEye

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The indigenous Unmanned Aircraft System certified by DGCA from Flying Wedge is called “FWDA10,” as mentioned in the fifth point of Economy & Business.

 

 

Question 5:

Who succeeded N.S. Venkatesh as the Chief Executive of AMFI?

A) Anindita Mitra

B) Venkat Nageswar Chalasani

C) Raj Kumar Singh

D) Dhanvantari

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Venkat Nageswar Chalasani was appointed as the new Chief Executive of AMFI, succeeding N.S. Venkatesh, as per the sixth point in Appointments & Resignations.

 

 

Question 6:

When is National Ayurveda Day observed in India?

A) October 10

B) November 10

C) December 10

D) September 10

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: National Ayurveda Day is observed annually on November 10 in India, aligning with Dhanvantari Jayanti, as stated in the seventh point of Important Days.

 

 

Question 7:

What was the theme of the World Science Day for Peace and Development 2023?

A) Science for a Sustainable Future

B) Building Trust In Science

C) Science for All

D) Innovation for Development

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme for the World Science Day for Peace and Development 2023 was ‘Building Trust In Science,’ mentioned in the eighth point of Important Days.

 

 

Question 8:

Which organization launched the AI chatbot ‘BIRBAL’?

A) Indian Institute of Skills Kanpur

B) Chandigarh Smart City Limited

C) RailTel

D) REC Limited

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Chandigarh Smart City Limited launched the AI chatbot ‘BIRBAL,’ as mentioned in the ninth point of State News.

 

 

Question 9:

Who presided over the 6th Assembly of the International Solar Alliance?

A) Narendra Modi

B) Venkat Nageswar Chalasani

C) Raj Kumar Singh

D) Anindita Mitra

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Union Minister Raj Kumar Singh presided over the 6th Assembly of the International Solar Alliance, as detailed in the second point of National Affairs.

 

Content Ads 02 Sample 01

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update