Current Affairs Quiz 13 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13 November 2019

Question 1:____________ has been given the additional charge of the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises.
A. Prakash Javadekar
B. Piyush Goyal
C. SD Dev Gowda
D. Suresh Prabhu

Answer and Explanation

Answer: A

Prakash Javadekar has been given the additional charge of the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises.

Question 2:Jammu and Kashmir Government has set up a 10-member committee to declare ____________ of Srinagar as an eco-sensitive zone.
A. Shalimar Lake
B. Wular Lake
C. Nigeen Lake
D. Dal Lake

Answer and Explanation

Answer: D

Jammu and Kashmir Government has set up a 10-member committee to declare Dal Lake of Srinagar as an eco-sensitive zone.

Question 3:Wildlife biologist _____________ was awarded the George Schaller Lifetime Award.
A. K. Ullas Karanth
B. K. Shivaram Karanth
C. James Nichols
D. S. Theodore Baskaran

Answer and Explanation

Answer: A

Wildlife biologist K. Ullas Karanth was awarded the George Schaller Lifetime Award.

Question 4:BIMSTEC (Bay of Bengal initiative multi-sector technical and economic cooperation) Conclave was held at ________.
A. Visakhapatnam
B. Vijayawada
C. Chennai
D. Amravati

Answer and Explanation

Answer: A

BIMSTEC (Bay of Bengal initiative multi-sector technical and economic cooperation) Conclave was held at Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

Question 5:NASA has launched its 1st all-electric experimental aircraft named X-57 __________.
A. Finch
B. Hope
C. James
D. Maxwell

Answer and Explanation

Answer: D

NASA has launched its 1st all-electric experimental aircraft named X-57 ‘Maxwell’.

Question 6:RBI has imposed a fine of Rs 5 lakh on prepaid payment instrument Oxigen Services. Where is the Headquarter of Oxigen Services?
A. Pune
B. Bangalore
C. Gurugram
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has imposed a fine of Rs 5 lakh on prepaid payment instrument Oxigen Services. Founder: Pramod Saxena || Founded: July 2004 || Headquarters location: Gurugram || Executive director: Sunil Kulkarni || Area served: India

Question 7:RBI has increased the household income limits for borrowers of NBFCs and Microfinance Institutions (MFIs) from 1 lakh to ___________ rupees in rural areas.
A. 2.00 lakh
B. 1.75 lakh
C. 1.50 lakh
D. 1.25 lakh

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has increased the household income limits for borrowers of NBFCs and Microfinance Institutions (MFIs) from 1 lakh to 1.25 lakh rupees in rural areas.

Question 8:The Regional Comprehensive Economic Partnership is a proposed free trade agreement in the Asia-Pacific region between the ten member states of the Association of Southeast Asian Nations and their __________ FTA partners.
A. five
B. six
C. seven
D. eight

Answer and Explanation

Answer: A

The Regional Comprehensive Economic Partnership is a proposed free trade agreement in the Asia-Pacific region between the ten member states of the Association of Southeast Asian Nations and their five FTA partners.

Question 9:Government of India has given approval for setting up four medical device parks in Andhra Pradesh, ____________, Tamil Nadu and Kerala, which will provide world-class products at an affordable price for treatment.
A. Telangana
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has given approval for setting up four medical device parks in Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu and Kerala which will provide world-class products at an affordable price for treatment

Question 10:Former Barcelona and Valencia footballer _____________ has announced his retirement at his last playing club Vissel Kobe FC.
A. Andrés Iniesta
B. David Villa
C. Lukas Podolski
D. Sergie Samper

Answer and Explanation

Answer: B

Former Barcelona and Valencia footballer David Villa has announced his retirement at his last playing club Vissel Kobe FC.

Daily Current Affairs: 13 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 13 November 2019 Current Affairs Quiz 13 November 2019 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest