Current Affairs Quiz 13th 14th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th 14th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th 14th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th 14th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th 14th November 2020

Question 1:Chen Meng of _________ defeated Sun Yingsha to win her maiden International Table Tennis Federation(ITTF) Women’s World Cup table tennis title.
A. Japan
B. China
C. Taiwan
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: B

Chen Meng of China defeated Sun Yingsha to win her maiden International Table Tennis Federation(ITTF) Women’s World Cup table tennis title.

Question 2: Which of the following is the Top States under the best usage practices in the field of water resources conservation and management and create awareness among the people about the importance of water?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Rajasthan
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

  • Vice President M Venkaiah Naidu has presented the National Water Awards (NWAs) for 2019.
  • Top States under the best usage practices in the field of water resources conservation and management and create awareness among the people about the importance of water.
  • 1. Tamil Nadu
  • 2. Maharashtra
  • 3. Rajasthan
  • Question 3:_______’s long-serving Prime Minister Khalifa bin Salman Al Khalifa has passed away.
    A. UAE
    B. Qatar
    C. Bahrain
    D. Saudi Arabia

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Bahrain’s long-serving Prime Minister Khalifa bin Salman Al Khalifa has passed away.
  • Bahrain: Capital: Manama || Currency: Bahraini Dinar.
  • Question 4:World Diabetes Day is observed on _________ every year.
    A. 14th November
    B. 15th November
    C. 16th November
    D. 17th November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Diabetes Day is observed on 14th November every year.
  • Theme: ‘The Nurse and Diabetes’.
  • Question 5:World Kindness Day is observed globally on __________.
    A. 13th November
    B. 14th November
    C. 15th November
    D. 16th November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Kindness Day is observed globally on 13th November.
  • Theme: ‘The World We Make – Inspire Kindness’.
  • Question 6:World Pneumonia Day is observed globally on __________.
    A. 14th November
    B. 13th November
    C. 12th November
    D. 11th November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Pneumonia Day is observed globally on 12th November.
  • Pneumonia is an infection that inflames the air sacs in one or both lungs. The air sacs may fill with fluid or pus (purulent material), causing cough with phlegm or pus, fever, chills, and difficulty breathing. A variety of organisms, including bacteria, viruses and fungi, can cause pneumonia.
  • Question 7:Public Service Broadcasting Day is celebrated on _________.
    A. 10 November
    B. 11 November
    C. 12 November
    D. 13 November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Public Service Broadcasting Day is celebrated on 12 November.
  • Aim: To commemorate the first and only visit of the Father of the Nation, Mahatma Gandhi, to the studio of All India Radio, Delhi in 1947.
  • Question 8:__________ Governor, Bhagat Singh Koshyari has released the book ‘Majhi Bhint'(My Wall).
    A. Gujarat
    B. Goa
    C. Karnataka
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Maharashtra Governor, Bhagat Singh Koshyari has released the book ‘Majhi Bhint'(My Wall).
  • The book ‘Majhi Bhint’ is authored by former Maharashtra Minister of Education Rajendra Darda.
  • Question 9:__________ has launched the ‘SmartHub Merchant Solutions 3.0’ for SMEs.
    A. Axis Bank
    B. Kotak Bank
    C. ICICI Bank
    D. HDFC Bank

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • HDFC Bank has launched the ‘SmartHub Merchant Solutions 3.0’ for SMEs.
  • CEO & MD of the HDFC Bank: Sashidhar Jagdishan.
  • Question 10:The 2nd Edition of World Health Expo was inaugurated in _______, China.
    A. Wuhan
    B. Beijing
    C. Shanghai
    D. Shenzhen

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The 2nd Edition of World Health Expo was inaugurated in Wuhan, China.
  • China Capital: Beijing || Currency: Renminbi || President: Xi Jinping.
  • Question 11:Indian Navy has launched 5th Scorpene Submarine _______.
    A. Sea Sagar
    B. Samudra Shakti
    C. Sea Vigil
    D. Vagir

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indian Navy has launched 5th Scorpene Submarine ‘Vagir’.
  • Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh
  • Question 12: Chief Minister of ________ Naveen Patnaik has launched ‘Secha Samadhan’ App.
    A. Rajasthan
    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik has launched ‘Secha Samadhan’ App.
  • ‘Secha Samadhan’ is a bilingual App, to address the irrigation problems faced by farmers.
  • Question 13:Indian-American ________ has been appointed as the Chief of Staff to the Acting US Defence Secretary Chris Miller.
    A. Kash Patel
    B. Kashi Patel
    C. Shashi Patel
    D. Kush Patel

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Indian-American Kash Patel has been appointed as the Chief of Staff to the Acting US Defence Secretary Chris Miller.
  • Kash Patel is currently on the National Security Council staff.
  • Daily Current Affairs: 13th 14th November

    Daily Current Affairs 13th-14th November 2020 Current Affairs Quiz 13th-14th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest