Current Affairs Quiz 14 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14 November 2019

Question 1:_____________ was the first Chief Justice of India
A. HJ Kania
B. GV Malvikar
C. Mehr Chand Mahajan
D. Kailas Nath Wanchoo

Answer and Explanation

Answer: A

Sir Harilal Jekisundas Kania was the first Chief Justice of India. He died while serving in office in 1951. He was the Chief Justice of from 1950 to 1951.

Question 2:Suranga Bawadi in _____________, Karnataka was selected as the World Monument Watch List for 2020 under the category of ‘Ancient Water System of the Deccan Plateau’.
A. Belgaum
B. Bijapur
C. Ballari
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Answer: B

Suranga Bawadi in Bijapur, Karnataka was selected as the World Monument Watch List for 2020 under the category of ‘Ancient Water System of the Deccan Plateau’.

Question 3:Union Cabinet has recommended the ‘President’s Rule’ on the report of the Governor invoking _______________ of the constitution in Maharashtra.
A. Article 356
B. Article 347
C. Article 339
D. Article 352

Answer and Explanation

Answer: A

Union Cabinet has recommended the ‘President’s Rule’ on the report of the Governor invoking Article 356 of the constitution in Maharashtra

Question 4:____________ has discovered a new oilfield with 53 billion barrels of crude oil in Khuzestan province.
A. Iran
B. Iraq
C. Syria
D. Egypt

Answer and Explanation

Answer: A

Iran has discovered a new oilfield with 53 billion barrels of crude oil in Khuzestan province.

Question 5:World Diabetes Day is the primary global awareness campaign focusing on diabetes mellitus and is held on _________ each year.
A. 14 November
B. 15 November
C. 16 November
D. 17 November

Answer and Explanation

Answer: A

World Diabetes Day is the primary global awareness campaign focusing on diabetes mellitus and is held on 14 November each year

Question 6:Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry has signed an MoU with ____________ Fintech Association.
A. France
B. Hong Kong
C. Singapore
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: C

Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry has signed an MoU with Singapore Fintech Association.

Question 7:FMCG ___________ has appointed Nils Andersen as its new Chairman replacing Marijn Dekkers.
A. Procter & Gamble
B. Nestlé
C. Unilever
D. PepsiCo

Answer and Explanation

Answer: C

FMCG Unilever has appointed Nils Andersen as its new Chairman replacing Marijn Dekkers.

Question 8:The 39th edition of India International Trade Fair 2019 has started in ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The 39th edition of India International Trade Fair 2019 has started in New Delhi.

Question 9:_______________ has become first South Asian nation to criminalise offences related to match-fixing.
A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Bangladesh
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

Sri Lanka has become first South Asian nation to criminalise offences related to match-fixing.

Question 10:World ___________ Day on 12th November provides an annual forum for the world to stand together and demand action in the fight against pneumonia.
A. TB
B. Pneumonia
C. Cancer
D. AIDS

Answer and Explanation

Answer: B

World Pneumonia Day on 12th November provides an annual forum for the world to stand together and demand action in the fight against pneumonia

Daily Current Affairs: 14 November

Daily Current Affairs 14 November 2019 Current Affairs Quiz 14 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest