Current Affairs Quiz 15 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15 November 2019

Question 1:_______________ Government has launched a mobile application ‘e-Ganna App’ for sugarcane farmers of the state.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Bihar
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Government has launched a mobile application ‘e-Ganna App’ for sugarcane farmers of the state.

Question 2:Air Chief Marshal ___________ has inaugurated the 58th Indian Society of Aerospace Medicine Annual Conference.
A. Anil Khosla
B. RKS Bhadauria
C. Birender Singh Dhanoa
D. Karambir Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Air Chief Marshal RKS Bhadauria has inaugurated the 58th Indian Society of Aerospace Medicine Annual Conference.

Question 3:Ministry of Environment, Forest and Climate Change has launched ‘Swachh-Nirmal Tat Abhiyaan’ which is a mass cleanliness-cum-awareness drive in 50 identified _____________.
A. Beaches
B. Monuments
C. Lakes
D. Rivers

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Environment, Forest and Climate Change has launched ‘Swachh-Nirmal Tat Abhiyaan’ which is a mass cleanliness-cum-awareness drive in 50 identified beaches.

Question 4:Bali Yatra festival has started at the bank of ____________ in Cuttack, Odisha.
A. Godavari River
B. Krishna River
C. Tapti River
D. Mahanadi River

Answer and Explanation

Answer: D

Bali Yatra festival has started at the bank of Mahanadi River in Cuttack, Odisha.

Question 5:India will host the ______________ Council of Heads of Government of Shanghai Cooperation Organisation 2020.
A. 22nd
B. 21st
C. 20th
D. 19th

Answer and Explanation

Answer: D

India will host the 19th Council of Heads of Government of Shanghai Cooperation Organisation 2020. The 18th Council of Heads of Government of Shanghai Cooperation Organisation 2019 was held in Tashkent in November 2019.

Question 6:_____________ has been named an honorary trustee of ‘The Metropolitan Museum of Art’.
A. Mukesh Ambani
B. Anil Ambani
C. Nita Ambani
D. Teena Ambani

Answer and Explanation

Answer: C

Chairperson of the Reliance Foundation Nita Ambani has been named an honorary trustee of ‘The Metropolitan Museum of Art’.

Question 7:SBI has revised India’s GDP to ____________ from its earlier estimate of 6.1% for the Fiscal Year 2020.
A. 5.3%
B. 5.5%
C. 5.0%
D. 5.7%

Answer and Explanation

Answer: C

SBI has revised India’s GDP to 5% from its earlier estimate of 6.1% for the Fiscal Year 2020.

Question 8:Wikipedia Co-founder ______________ has re-launched ‘WikiTribune’, a social-networking and news sharing site.
A. Jimmy Wales
B. Larry Sanger
C. Larry Page
D. Kate Garvey

Answer and Explanation

Answer: A

Wikipedia Co-founder Jimmy Wales has re-launched ‘WikiTribune’, a social-networking and news sharing site.

Question 9:_____________ has become the third Indian company and first bank to cross Rs 7 lakh crore in market value.
A. HDFC Bank
B. SBI Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC Bank has become the third Indian company and first bank to cross Rs 7 lakh crore in market value.

Question 10:BrankoLustig who recently has passed away, was a Croatian film producer best known for winning Academy Awards for Best Picture for ____________ and Gladiator.
A. Saving Private Ryan
B. Schindler’s List
C. The Grey Zone
D. Sunshine

Answer and Explanation

Answer: B

BrankoLustig was a Croatian film producer best known for winning Academy Awards for Best Picture for Schindler’s List and Gladiator.

Daily Current Affairs: 15 November

Daily Current Affairs 15 November 2019 Current Affairs Quiz 15 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest