Current Affairs Quiz 15th 16th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th 16th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15th 16th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15th 16th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15th 16th November 2020

Question 1:PM Modi has unveiled ‘Statue of Peace’ to mark 151st Birth Anniversary of Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Maharajin Pali, _______.
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: A

  • PM Modi has unveiled ‘Statue of Peace’ to mark 151st Birth Anniversary of Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Maharajin Pali, Rajasthan.
  • Rajasthan: Governor: Kalraj Mishra || Chief minister: Ashok Gehlot
  • Question 2:India’s first sandalwood museum will be installed at ________.
    A. Bangalore City Palace
    B. Mysuru Palace
    C. Malabar Palace
    D. Mangalore Palace

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India’s first sandalwood museum will be installed at Mysuru Palace.
  • Karnataka: Governor: Vajubhai Vala || Chief minister: B. S. Yediyurappa
  • Question 3:The Lonar Lake in _________ has been chosen as a wetland site of international importance under the Ramsar conservation treaty.
    A. Rajasthan
    B. Gujarat
    C. Maharashtra
    D. Haryana

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The Lonar Lake in Maharashtra has been chosen as a wetland site of international importance under the Ramsar conservation treaty.
  • In January, Maharashtra got its first Ramsar site at Nandur Madhmeshwar, in Nashik.
  • Question 4:SBM Bank India, the wholly–owned subsidiary of State Bank of _________ is set to launch a neo banking platform.
    A. Myanmar
    B. Mauritius
    C. Malaysia
    D. Mangolia

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • SBM Bank India, the wholly–owned subsidiary of State Bank of Mauritius is set to launch a neo banking platform.
  • SBM: Founded: 1973 || Headquarters: Port Louis, Mauritius || Parvataneni Venkateswara Rao (CEO)
  • Question 5:‘Boskiyana’ is a New Book On _________ is Unveiled.
    A. Gulzar
    B. Javed Akhtar
    C. Jagjit Singh
    D. Kishore Kumar

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • ‘Boskiyana’ is a New Book On Gulzar is Unveiled
  • Gulzar said the book shares the same name – ‘Boskiyana’– as his house in Mumbai.
  • Sampooran Singh Kalra, known professionally as Gulzar, is an Indian lyricist, poet, author, screenwriter, and film director.
  • Question 6: __________ has announced that his autobiography titled ‘I Am No Messiah‘ will release in December.
    A. Prabhu Deva
    B. Sonu Nigam
    C. Sonu Sood
    D. Kangana Ranaut

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Actor Sonu Sood has announced that his autobiography titled ‘I Am No Messiah‘ will release in December.
  • Theme: ‘This is a story of my life, as much as it is of the thousands of migrant workers’.
  • Question 7:_______ is celebrated as National Press Day every year.
    A. 14 November
    B. 15 November
    C. 16 November
    D. 17 November

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • 16 November is celebrated as National Press Day every year.
  • In 1956, the First Press Commission was planned to form a Press Council to protect freedom of the press in India. On 4 July 1966, the Press Council was established in India. It came into effect from 16 November 1966.
  • Question 8:Legendary ________ actor Soumitra Chatterjee has passed away.
    A. Telugu
    B. Bhojpuri
    C. Odia
    D. Bengali

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Legendary Bengali actor Soumitra Chatterjee has passed away.
  • Soumitra Chatterjee was an Indian film actor, director, playwright, writer and poet. He is best known for his collaborations with director Satyajit Ray, with whom he worked in fourteen films.
  • Soumitra Chatterjee was the first Indian film personality conferred with the Ordre des Arts et des Lettres, France’s highest award for artists
  • Question 9:Lewis Hamilton clinched the 2020 F1 championship at Turkish GP to equal ___________’s illustrious record of seven drivers’ world titles.
    A. Mika Häkkinen
    B. Sebastian Vettel
    C. Rubens Barrichello
    D. Michael Schumacher

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Lewis Hamilton clinched the 2020 F1 championship at Turkish GP to equal Michael Schumacher’s illustrious record of seven drivers’ world titles.

    Question 10:Alia Zafar Becomes First Female Director Of _________ Cricket Board’s Board Of Governors.
    A. Bangladesh
    B. Pakistan
    C. Afghanistan
    D. Maldives

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Alia Zafar Becomes First Female Director Of PCB’s Board Of Governors.
  • The Pakistan Cricket Board (PCB) has appointed Alia Zafar as one of its directors of the board.
  • Daily Current Affairs: 15th 16th November

    Daily Current Affairs 15th-16th November 2020 Current Affairs Quiz 15th-16th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest