Content Ad 002

Current Affairs Quiz 16 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 November 2019

Question 1:National Press Day is celebrated every year on ______________.
A. 16 November
B. 17 November
C. 18 November
D. 19 November

Answer and Explanation

Answer: A

National Press Day is celebrated every year on 16 November. World Press Freedom Day: The United Nations General Assembly declared May 3 to be World Press Freedom Day or just World Press Day to raise awareness of the importance of freedom of the press and remind governments of their duty.

Question 2:Brazilian President _____________ will be the Chief Guest at Republic Day 2020.
A. Michelle Bolsonaro
B. Jair Bolsonaro
C. Eduardo Bolsonaro
D. Paulo Bolsonaro

Answer and Explanation

Answer: B

Brazilian President Jair Bolsonaro will be the Chief Guest at Republic Day 2020.

Question 3:National Statistical Commission has inaugurated the 27th edition of Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) at _____________.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

National Statistical Commission has inaugurated the 27th edition of Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) at Kolkata.

Question 4:_______________ Vashishtha Narayan Singh has passed away.
A. Actuarist
B. Statistician
C. Physicist
D. Mathematician

Answer and Explanation

Answer: D

Mathematician Vashishtha Narayan Singh has passed away. Vashishtha Narayan Singh was an Indian academic from Bihar. A child prodigy, he completed his PhD in 1969. He taught mathematics at various institute in 1960s and 1970s. Vashishtha Narayan Singh was in the US from 1965 to 1974 and worked on space theory at NASA.

Question 5:_______________ Govt. has appointed IAS officer VetriSelvi as Special Officer for the project of introducing English as a medium of instruction.
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh Govt. has appointed IAS officer VetriSelvi as Special Officer for the project of introducing English as a medium of instruction.

Question 6:International Day for Tolerance is observed on _____________.
A. 13 November
B. 14 November
C. 15 November
D. 16 November

Answer and Explanation

Answer: D

International Day for Tolerance is observed on 16 November. The International Day for Tolerance is an annual observance day declared by UNESCO in 1995 to generate public awareness of the dangers of intolerance.

Question 7:Jet Privilege Pvt Ltd has rebranded itself from JetPrivilege to ______________ seven months after the collapse of Jet Airways.
A. IntraMiles
B. ExtraMiles
C. InterMiles
D. EnterMiles

Answer and Explanation

Answer: C

Jet Privilege Pvt Ltd has rebranded itself from JetPrivilege to InterMiles seven months after the collapse of Jet Airways.

Question 8:The 2019 World Para Athletics Championships was concluded at _____________, United Arab Emirates.
A. Dubai
B. Abu Dhabi
C. Doha
D. Sharjah

Answer and Explanation

Answer: A

The 2019 World Para Athletics Championships was concluded at Dubai, United Arab Emirates.

Question 9:Former ________________ football manager Arsene Wenger has been appointed as a new chief of global football development by FIFA.
A. Liverpool FC
B. Manchester City FC
C. Manchester United FC
D. Arsenal FC

Answer and Explanation

Answer: D

Former Arsenal FC football manager Arsene Wenger has been appointed as a new chief of global football development by FIFA.

Question 10:India-USA joint tri-services Humanitarian Assistance and Disaster Relief exercise named ‘Tiger Triumph’ has started at _______________, Andhra Pradesh.
A. Guntur
B. Hyderabad
C. Vijayawada
D. Visakhapatnam

Answer and Explanation

Answer: D

India-USA joint tri-services Humanitarian Assistance and Disaster Relief exercise named ‘Tiger Triumph’ has started at Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

Daily Current Affairs: 16 November

General Knowledge Tests for November-2019
Happy Learning!
November-1November-2November-3November-4November-5
November-6November-7November-8November-9November-10
November-11November-12November-13November-14November-15
November-16November-17November-18November-19November-20
November-21November-22November-23November-24November-25
November-26November-27November-28November-29November-30

Daily Current Affairs 16 November 2019 Current Affairs Quiz 16 November 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img