Current Affairs Quiz 17th 18th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th 18th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17th 18th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17th 18th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17th 18th November 2020

Question 1:The BCCI has announced MPL Sports apparel and accessories as the official kit sponsor and merchandise partner of Indian Cricket Team replacing ________.
A. Puma
B. Nike
C. Adidas
D. Fila

Answer and Explanation

Answer: B

  • The BCCI has announced MPL Sports apparel and accessories as the official kit sponsor and merchandise partner of Indian Cricket Team replacing Nike.
  • BCCI: President: Sourav Ganguly || Secretary: Jay Shah || Headquarters: Mumbai
  • Question 2:Queen Mother of _______ was announced as the individual laureate for the 2020 United Nations Population Award.
    A. Nepal
    B. Bhutan
    C. Maldives
    D. Malaysia

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Queen Mother of Bhutan was announced as the individual laureate for the 2020 United Nations Population Award.
  • HelpAge India was announced as the 2020 United Nations Population Award’s institutional laureate for working with and for disadvantaged elderly people in India for nearly four decades.
  • UNFPA: Headquarters: New York, New York || Head: Natalia Kanem || Founded: 1969
  • Question 3:__________ and Indian Council of World Affairs have entered into an MoU in the areas of diplomacy, culture, economy and trade, education, international relations, sciences, social sciences, communications, and media.
    A. IIM A
    B. IBS
    C. ISB
    D. IIT B

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian School of Business and Indian Council of World Affairs have entered into an MoU in the areas of diplomacy, culture, economy and trade, education, international relations, sciences, social sciences, communications, and media.
  • Indian Council of World Affairs: Location: New Delhi || T C A Raghavan: (Director General)
  • Question 4:International Day for Tolerance is observed on _________.
    A. 16 November
    B. 17 November
    C. 18 November
    D. 19 November

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Day for Tolerance is observed on 16 November.
  • The International Day for Tolerance is an annual observance day declared by UNESCO in 1995 to generate public awareness of the dangers of intolerance.
  • Question 5:The co-founder and former co-Chairman, _______, Kris Gopalakrishnan has been appointed first chairperson of Reserve Bank Innovation Hub.
    A. Infosys
    B. TCS
    C. Wipro
    D. Cognizant

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Kris Gopalakrishnan has been appointed first chairperson of Reserve Bank Innovation Hub.
  • Senapathy (Kris) Gopalakrishnan is the co-founder and former co-Chairman, Infosys.
  • Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) to promote innovation across the financial sector by leveraging on technology and creating an environment that would facilitate and foster innovation.
  • Question 6:Navneet Munot has quit _________ Mutual Funds CIO to join HDFC MF as CEO.
    A. ICICI
    B. Axis
    C. SBI
    D. Kotak

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Navneet Munot has quit SBI Mutual Funds CIO to join HDFC MF as CEO.
  • SBI Mutual Fund: Headquarters: Mumbai || CEO & Managing director: Mr. Vinay M. Tonse
  • Question 7:Actor ________ has been appointed as state icon of Punjab by the Election Commission of India.
    A. Jimmy Shergill
    B. Ranjit Bawa
    C. Sonu Sood
    D. Akshay Kumar

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Actor Sonu Sood has been appointed as state icon of Punjab by the Election Commission of India.
  • The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India at national and state.
  • Question 8:__________ has acquired a majority stake in furniture and decor platform Urban Ladder.
    A. Adani
    B. Birla
    C. Tata
    D. Reliance

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Reliance Retail has acquired a majority stake in furniture and decor platform Urban Ladder.
  • Reliance Retail: Headquarters: Mumbai || Chairman: Mukesh Ambani
  • Question 9:HDFC Bank and ________ are in ‘red flag’ list on nearing foreign investment cap.
    A. ICICI
    B. Axis
    C. SBI
    D. IndusInd

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • HDFC Bank and IndusInd Bank are in ‘red flag’ list on nearing foreign investment cap
  • FPIs can invest up to 74 per cent in both HDFC Bank and IndusInd Bank.
  • The current FPI shareholding in case of HDFC Bank is 71.3 per cent, while that of IndusInd Bank is 73.1 per cent.
  • Question 10:Nitish Kumar will be sworn-in as Chief Minister of Bihar for the ______ term.
    A. 7th
    B. 8th
    C. 9th
    D. 6th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Nitish Kumar will be sworn-in as Chief Minister of Bihar for the seventh term.
  • BJP legislature party leader Tarkishore Prasad and Deputy leader Renu Devi will be the new Deputy Chief Ministers.
  • Question 11:Keetham lake in __________ added to list of recognised sites under Ramsar Convention.
    A. Kerala
    B. Bihar
    C. Karnataka
    D. Uttar Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Keetham lake in Uttar Pradesh added to list of recognised sites under Ramsar Convention.
  • Uttar Pradesh: Governor: Anandiben Patel
  • Question 12:Prime Minister Modi attended the _________ BRICS Summit hosted by Russia.
    A. 12th
    B. 13th
    C. 14th
    D. 15th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Prime Minister Modi attended the 12th BRICS Summit hosted by Russia.
  • BRICS is the acronym coined to associate five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China, and South Africa. The BRICS members are known for their significant influence on regional affairs. Since 2009, the BRICS nations have met annually at formal summits.
  • Question 13:________’s ruling National League for Democracy party candidate Aung San Suu Kyi has secured enough seats in parliament to form the next government.
    A. South Korea
    B. Indonesia
    C. Malaysia
    D. Myanmar

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Myanmar’s ruling National League for Democracy party candidate Aung San Suu Kyi has secured enough seats in parliament to form the next government.
  • Myanmar: Capital: Naypyitaw || President: Win Myint || Currency: Burmese kyat
  • Question 14:The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) has ________ member countries account for about 30% of the world’s population (2.2 billion people) and 30% of global GDP ($26.2 trillion) as of 2020, making it the biggest trade bloc in history.
    A. 15
    B. 10
    C. 20
    D. 13

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a free trade agreement between the Asia-Pacific nations of Australia, Brunei, Cambodia, China, Indonesia, Japan, Laos, Malaysia, Myanmar, New Zealand, the Philippines, Singapore, South Korea, Thailand, and Vietnam.
  • The 15 member countries account for about 30% of the world’s population (2.2 billion people) and 30% of global GDP ($26.2 trillion) as of 2020, making it the biggest trade bloc in history.
  • It was signed on 15 November 2020 at a virtual ASEAN Summit hosted by Vietnam, and will take effect within two years, after it has been ratified by the member countries.
  • Nguyen Xuan Phuc, prime minister of Vietnam, which hosted the ceremony as ASEAN chair.
  • Daily Current Affairs: 17th 18th November

    Daily Current Affairs 17th-18th November 2020 Current Affairs Quiz 17th-18th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest