Current Affairs Quiz 18 November 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 November 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 November 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 November 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 November 2019

Question 1:Lt. Cdr. ______________ has become the first woman officer from the Indian Navy to be posted as a Defence Attache at an Indian mission abroad.
A. Karabi Gogoi
B. Rashmi Singh
C. Avni Chturvedi
D. Sakshi Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Lt. Cdr. Karabi Gogoi has become the first woman officer from the Indian Navy to be posted as a Defence Attache at an Indian mission abroad.

Question 2:Defence Minister Rajnath Singh has inaugurated Sisseri Bridge which is built by the Border Road Organisation on Pasighat-Bomjir Highway in ____________.
A. Ladakh
B. Arunachal Pradesh
C. Sikkim
D. Jammu & Kashmir

Answer and Explanation

Answer: B

Defence Minister Rajnath Singh has inaugurated Sisseri Bridge which is built by the Border Road Organisation on Pasighat-Bomjir Highway in Arunachal Pradesh.

Question 3:National Initiative for School Heads’ and Teachers’ Holistic Advancement (NISHTHA) was launched in Union Territory of __________.
A. Jammu and Kashmir
B. Ladakh
C. Puducherry
D. Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

National Initiative for School Heads’ and Teachers’ Holistic Advancement (NISHTHA) was launched in Union Territory of Jammu and Kashmir.

Question 4:Who is the President of Sri Lanka?
A. Maithripala Sirisena
B. Jayawardenepura Kotte
C. Mahinda Rajapaksa
D. Gotabhaya Rajapaksa

Answer and Explanation

Answer: D

President: Gotabhaya Rajapaksa || Capitals: Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte || Currency: Sri Lankan rupee

Question 5:India will contribute ___________ for various operational activities of development across the United Nations agencies for 2020.
A. USD 13.5 million
B. USD 12.5 million
C. USD 11.5 million
D. USD 10.5 million

Answer and Explanation

Answer: A

India will contribute USD 13.5 million for various operational activities of development across the United Nations agencies for 2020.

Question 6:Movie ____________ has won prestigious awards under ‘Best Screenplay’ and ‘Best Director’ categories at the Asian Film Festival Barcelona.
A. Bhansali
B. Bajpai
C. Bhonsle
D. Juvekar

Answer and Explanation

Answer: C

Movie ‘Bhonsle’ has won prestigious awards under ‘Best Screenplay’ and ‘Best Director’ categories at the Asian Film Festival Barcelona.

Question 7:Tobacco Board of India has been awarded the Golden Leaf Award at Tab Expo 2019 in Amsterdam, __________.
A. Denmark
B. Belgium
C. Netherlands
D. Norway

Answer and Explanation

Answer: C

Tobacco Board of India has been awarded the Golden Leaf Award at Tab Expo 2019 in Amsterdam, Netherlands.

Question 8:_______________ Police has been awarded third prize in emergency response category at Dubai Police International Call Centre Award.
A. Uttar Pradesh
B. Gujarat
C. Punjab
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Police has been awarded third prize in emergency response category at Dubai Police International Call Centre Award.

Question 9:The deposit insurance cover has remained unchanged since 1993 at ____________ by Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation.
A. Rs 1.0 lakh
B. Rs 2.0 lakh
C. Rs 1.5 lakh
D. Rs 2.5 lakh

Answer and Explanation

Answer: A

The deposit insurance cover has remained unchanged since 1993 at Rs 1 lakh by Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation.

Question 10:Delhi and District Cricket Association President ____________ has resigned from his post.
A. Sweta Singh
B. Rajat Sharma
C. Ritu Dhawan
D. Sudhir Chaudhary

Answer and Explanation

Answer: B

Delhi and District Cricket Association President Rajat Sharma has resigned from his post. Rajat Sharma is the Chairman and Editor-in-Chief, India TV. He is the anchor and inventor of the very famous TV show “Aap Ki Adalat”. He is popularly known for his pro-BJP inclination of his channel.

Daily Current Affairs: 18 November

Daily Current Affairs 18 November 2019 Current Affairs Quiz 18 November 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest